Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché."— Transkript prezentace:

1 Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem

2 Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.

3 Zadání věty jednoduché: Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání.

4 Čím začneme? zeptáme se na děj, činnost, stav.

5 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. Co dělal? ZÍSKAL Určili jsme přísudek

6 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. Určíme druhý člen základní skladební dvojice. Zeptáme se 1. pádovou otázkou, přísudkem a zbytkem věty. Kdo, co ZÍSKAL na svých zájezdech velké uznání? Odpověď = SOUBOR Určili jsme Podmět

7 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. Základní skladební dvojice (Po + Př) soubor získal Po Př sl

8 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. Dále zjistíme, jestli nějaký větný člen závisí na přísudku. Taneční soubor získal koho, co? Odpověď = získal uznání. Který větný člen závisí na slovese a ptáme se na něj pádovými otázkami mimo 1. a 5. pádu? Předmět. Kterým slovním druhem je tento předmět vyjádřen? (podstatným jménem)

9 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. souborzískal Po Př sl uznání Pt 4 Koho, co?

10 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. Určíme bližší vlastnosti určeného předmětu. Jaké uznání získal taneční soubor? Odpověď = získal velké uznání. Který větný člen závisí na podstatném jméně a ptáme se na něj otázkou jaký? Kterým slovním druhem je tento větný člen vyjádřen? (přídavným jménem) Přívlastek shodný.

11 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. souborzískal Po Př sl uznání Pt 4 Koho, co? velké Pk sh Jaké?

12 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. Začneme určovat další větné členy, které ještě závisí na přísudku. Získal kde???= na zájezdech Který větný člen závisí na slovese a ptáme se na něj otázkou kde? Kterým slovním druhem je tento větný člen vyjádřen? (podstatným jménem) Příslovečné určení místa.

13 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. souborzískal Po Př sl na zájezdech Pu m Kde? uznání Pt 4 Koho, co? velké Pk sh Jaké?

14 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. Určíme bližší vlastnosti určeného příslovečného určení místa. Zeptáme se na jakých zájezdech? Odpověď = svých Který větný člen závisí na podstatném jméně a ptáme se na něj otázkou jaký? Kterým slovním druhem je tento větný člen vyjádřen? (zájmenem) Přívlastek shodný.

15 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. souborzískal Po Př sl na zájezdech Pu m Kde? svých Pk sh Jakých? uznání Pt 4 Koho, co? velké Pk sh Jaké?

16 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. A zbývá nám určit poslední větný člen. Na přísudku již žádný větný člen nezávisí. Tak se podíváme, zda nějaký závisí na podmětu. Jaký soubor získal velké uznání? Odpověď = taneční soubor. Který větný člen závisí na podstatném jméně a ptáme se na něj otázkou jaký? Kterým slovním druhem je tento větný člen vyjádřen? (přídavným jménem) Přívlastek shodný.

17 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. souborzískal Po Př sl na zájezdech Pu m Kde? svých Pk sh Jakých? uznání Pt 4 Koho, co? velké Pk sh Jaké? Taneční Pk sh Jaký?

18 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. Tímto máme celý větný rozbor věty jednoduché hotový. Pro větší přehlednost ještě doplníme otázky k podmětu a přísudku. Dále jednotlivé otázky na větné členy dáme do stejné barvy jako příslušný větný člen. Tím získáme úplný přehled o struktuře a závislosti jednotlivých větných členů.

19 Taneční soubor získal na svých zájezdech velké uznání. souborzískal Po Př sl na zájezdech Pu m Kde? svých Pk sh Jakých? uznání Pt 4 Koho, co? velké Pk sh Jaké? Taneční Pk sh Jaký? Kdo, co? Co dělal?


Stáhnout ppt "Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché."

Podobné prezentace


Reklamy Google