Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_09_L. van Beethoven – opera FIDELIO TémaL. van Beethovena – opera.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_09_L. van Beethoven – opera FIDELIO TémaL. van Beethovena – opera."— Transkript prezentace:

1

2 Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_09_L. van Beethoven – opera FIDELIO TémaL. van Beethovena – opera FIDELIO Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2803

3 OPERA: FIDELIO ( Opera o dvou d ě jstvích) Ludwig van Beethoven 1770 - 1827

4 Anotace Prezentace je ur č ena žák ů m 8. t ř ídy základní školy. Žáci se seznamují s jedinou napsanou operou Ludwiga van Beethovena – Fidelio. Seznamují se s jednotlivými postavami a obsahem opery. Je velice užite č né, když u č itel pustí žák ů m i ukázku této opery.

5 Život L. van Beethovena Narozen 1770 Bonn (N ě mecko) Umírá 1827 Víde ň (Rakousko) Pocházel z hudební rodiny (otec v n ě m vid ě l zdroj p ř íjm ů, byl na n ě j krutý) Vyu č oval hudbu, pozd ě ji díky mecenášství č eských šlechtic ů se mohl v ě novat kompozici svých d ě l. Č echy n ě kolikrát navštívil (Praha, Hradec u Opavy, Teplice v Č echách) Složil jedinou operu „FIDELIO“, kterou n ě kolikrát p ř epracoval.

6 Co je to opera??? Opera je hudební žánr, který vznikl již na konci 16. století v Itálii. Jde o druh hudebního um ě ní, kde se setkávají dohromady složka hudební, p ě vecká a herecká. Každá opera má oby č ejn ě instrumentální p ř edehru, nebo krátký úvod, po kterém nastupuje d ě j opery. První autor, který napsal operu byl Jacopo Peri (žakopo peri) – opera Dafné – ztratila se. Opera byla oblíbená hlavn ě v barokním období 2 ½ 16. – 1 ½ 17. století. Barokní skladatelé oper: Antonio Vivaldi, George Fridrich Händel, Johan Sebastian Bach nenapsal ani jednu.

7 L. van Beethoven – opera Fidelio P ř edlohou bylo dílo Friedricha Treitschka Verze první byla uskute č n ě na roku 1805, druhá 1806 a poslední 1814 ve Vídni. Je to jediná Beethovenova opera, kterou napsal, velice se jí v ě noval a d ů kladn ě ji komponoval. Proto zde m ů žeme najít krásné klasicistní prvky – volnost, rovnost, bratrství, které z této doby vyplývá. Tato opera je nejvýznamn ě jší výtvor celé operní literatury.

8 Hlavní postavy Don Fernando, ministr – baryton Don Pizzaro, guvernér státního v ě zení – baryton Florestán, v ě ze ň – tenor Leonora, jeho cho ť, vystupující pod jménem Fidelio – soprán Rocco, žalá ř ník – bas Marcelina, jeho dcera – soprán Jaquino, vrátný – tenor Další postavy: v ě z ň ové, d ů stojníci, stráže, lid Místo konání d ě je: špan ě lské státní v ě zení blíže Sevilly

9 1. Dějství – Na nádvoří státní věznice Na nádvo ř í se hašte ř í žalá ř níkova dcera Marcelina s vrátným Jaquinem, d ř íve ho m ě la ráda, ale co nastoupil do služby mladý Fidelio, nechce o nikom jiném slyšet. Rocco žádá guvernéra, aby Fidelia u č inil jeho pomocníkem. Guvernér však č eká ve v ě zení návšt ě vu, p ř ijíždí sám ministr don Fernando. Guvernér v ě zní svého p ř ítele Florestána, Pizzaro ho chce odstranit – zavraždit. Pizzaro pot ř ebuje od Rocca pomoc, chce, aby vykopal v cele hrob. Rozhovor je tajn ě vyslechnut Fideliem, prosí Rocca, aby byl milosrdný a pustil v ě zn ě ven. Fidelio nepoznává mezi v ě zni Florestána, domnívá se, že je ten tajemný v ě ze ň.

10 2. Dějství – V hluboké vězeňské kobce Florestán trpí ve v ě zení, již dva roky nebyl na denním sv ě tle a je mu č en hlady. Rocco s Fideliem kopají hrob Fidelio tuší sv ů j konec a žádá, aby vy ř ídili pozdrav jeho žen ě Leono ř e do Sevilly. Pizarro p ř istupuje a chce zabít Florestana, p ř ed n ě j se ale s revolverem postaví Fidelio (Leonora). Tento dramatický okamžik p ř erušují famfáry.

11 Proměna – zámecké náměstí Lidé se scházejí na nám ě stí a cht ě jí p ř ivítat propušt ě né v ě zn ě. P ř ichází i Florestan se svou ženou a ministr don Fernando vítá dojetím svého p ř ítele o kterém si myslil, že je již dávno mrtev.

12 Použitá literatura a internetové odkazy STIELER, Joseph Karl,. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 15. 12. 2010 18:49- [cit. 2011-10-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Beethoven.jpg Marková J., Novotná A., Ludwig van Beetrohven – opera Fidelio. In: Opera nás baví. Praha. Práh. 2005, str. 53 – 56 Hostomská A., L. van Beethoven – Fidelio, opera o dvou d ě jstvích. In: Opera Praha. Státní nakladatelství krásné literatury a um ě ní. 1959, str. 87 – 90


Stáhnout ppt "Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_09_L. van Beethoven – opera FIDELIO TémaL. van Beethovena – opera."

Podobné prezentace


Reklamy Google