Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Anna Kubátová, Eva Nová Klatovy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Anna Kubátová, Eva Nová Klatovy."— Transkript prezentace:

1 Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Anna Kubátová, Eva Nová 20.11.2011 31.10.2016 Klatovy

2 Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Parazitární původ Parazitismus je vztah dvou organismů, z něhož jeden organismus (parazit čili cizopasník) má zisk a druhý na něj doplácí (hostitel).organismůhostitel veš dětská (Pediculus capitis) svrab / zákožka svrabovásvrab (Sarcoptes scabieí)

3 Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Veš dětská (Pediculus capitis) Veš dětská ( Pediculum capitis ) - bezkřídlý hmyz, který žije pouze ve vlasech lidí, nejčastěji dětí ve věku 6 – 15 let. - délka jejich těla se pohybuje mezi 2 –3,5 mm. Vši mají 3 páry nohou, jsou opatřeny silnými drápy, jimiž se pevně přidržují vlasů. Samička klade vajíčka, zvaná hnídy, která přilepuje pevným tmelem na vlasy, těsně u pokožky. - dožívají se 3 – 5 týdnů - během života naklade každá z nich 50 – 150 vajíček. Vajíčka vší (hnídy) jsou ve srovnání s velikostí jejich těla poměrně veliká, asi 0,8 mm dlouhá. Larvy vší - vylíhnou se z hníd již za 7 dní - začínají ihned bodat a sát krev.

4 Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Veš dětská (Pediculus capitis) Larvy vší - vylíhnou se z hníd již za 7 dní - začínají ihned bodat a sát krev. - Čerstvě vylíhlé larvy vší jsou světle zbarvené a jen asi 1 mm dlouhé, proto se snadno přehlédnou. - Než dospějí, třikrát se svlékají. - Celý jejich vývoj proběhne za 17 – 25 dní Larvy i dospělé vši sají krev nejméně 3krát denně. Poté co vlas trochu povyroste, prázdné vaječné obaly zůstávají pevně přilepeny a s vlasem postupně odrůstají. Jestliže je délka vlasu mezi hnídou a pokožkou větší než 1 cm, jsou hnídy s největší pravděpodobností mrtvé, nebo již vylíhlé. Přítomnost vší ve vlasech se odborně nazývá pedikulóza.

5 Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Veš dětská (Pediculus capitis) Jak se veš dětská přenáší a projevuje? Přenos - při těsném kontaktu s napadenou osobou (nečastěji mezi příslušníky rodiny, mezi sourozenci, spolužáky ve škole nebo při letních a zimních rekreačních pobytech dětí) Projevy - nadměrné svědění hlavy - někdy nápadnější lechtání, působené prolézáním vší mezi vlasy, nejčastěji po večerním ulehnutí do postele - neklid napadenných dětí, - trvalé nevyspání, nepozornost ve škole Veš dětská v našich podmínkách nepřenáší žádné původce infekčních onemocnění. Zavšivenost je především problém společenský, napadené děti se cítí nečisté, ponížené a vyloučené ze společnosti svých vrstevníků, ale i dospělých (učitelů, příbuzných,..).

6 Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Veš dětská (Pediculus capitis) Jak se lze vši dětské zbavit? Hnídy - vyskytují se nejčastěji na vlasech za ušima - nelze je z vlasů odstranit žádným přípravkem - lze je mechanicky vyčesat, - napadené vlasy jednotlivě vystříhat nebo nechat odrůst. Spolehlivý důkaz zavšivenosti: - nález živých vší při vyčesávání ( nejlépe hustým hřebenem „ všiváčkem „) nebo při prohlížení vlasů. Jediným možným preventivním opatřením proti vši dětské jsou časté prohlídky vlasů a v případě nálezu vší neodkladné odvšivení. Veš dětská vzdoruje všem běžným hygienickým úkonům, jako je běžné česání a mytí vlasů. K jejich odstranění je nutné používat přípravky k tomu určené: např. DIFFUSIL H FORTE, PARASIDOSE… (používat podle připojeného návodu) Používání jiných prostředků ( petrolej ) může ohrožovat zdraví.

7 Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Veš dětská (Pediculus capitis) Legislativa:  Školský zákon: z.č. 561/2004 § 30 odst 1 písm. c) Ředitel školy vydá školní řád… Školní řád upravuje: c) Podmínky zajištění bezpečnosti, ochrany zdraví dětí žáků nebo studentů a jejich ochrany před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí. Povinností rodičů je, aby dítě do školy odešlo zdravé  Zákon o ochraně veřejného zdraví: z.č. 258/2000 Sb., § 62 ve spojení s vyhl. č. 306/2012 Sb., Počet hlášených případů okr. Klatovy r. 2010- 2016: 1 případ

8 Použitá literatura Votava M et al. Lékařská mikrobiologie speciální, Brno: Neptun 2003: 495. S. Rosypal a kol., Obecná bakteriologie, Praha: SPN (1981) http://www.bacterio.cict.fr/bacdico/uu/


Stáhnout ppt "Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Anna Kubátová, Eva Nová Klatovy."

Podobné prezentace


Reklamy Google