Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenílistopad 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 10) Lidé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenílistopad 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 10) Lidé."— Transkript prezentace:

1 Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenílistopad 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 10) Lidé kolem nás, Člověk a jeho zdraví Téma – název učebního materiálu Práce v domácnosti Anotace  prezentace rozšiřuje učivo 1. třídy o vztazích v rodině s důrazem na povinnost podílet se na chodu domácnost podle možností jednotlivých členů  úvod „Jak by to nemělo doma vypadat a co s tím.“  hádanky-„pomocníci v domácnosti“  používání čisticích, pracích a dalších prostředků a bezpečnost při jejich používání  hádanka „elektřina“-důraz na zásady při práci s elektrickými spotřebiči v domácnosti  odkaz na animace zaměřené na šetření elektřinou

2 PRÁCE V DOMÁCNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Stanislava Junková.

3 Jak je to? Doma je nejlépe, když je všude nepořádek. V ložnici jsou neustlané postele. Špinavé prádlo je rozházené v obýváku na gauči. V kuchyni je plný dřez špinavého nádobí. Odpadky jsou rozházené kolem koše. Hračky jsou roztroušené po celém bytě. UKLIDÍME. CO S TÍM UDĚLÁME?

4 KDO BUDE UKLÍZET? VŠICHNI

5 NAŠTĚSTÍ MÁME POMOCNÍKY. UHODNETE JE? Vousáč vousatý- šlape smetí na paty. Po kobercích zvolna jede, očistí je, prachem šedé. Co kde najde, do něj vletí, už má bříško plné smetí.

6 Snad to dělá z lásky… Hladí prádlu vrásky. Tiše přede jako kočka… Dřív, než spolkne všechnu špínu, maminka mi ušije šaty pro panenku Mínu.

7 K ČEMU SE POUŽÍVAJÍ DALŠÍ POMOCNÍCI? JAR SAVO OKENAOKENA ARIEL

8 CO MUSÍME UDĚLAT PŘED POUŽITÍM? vždy si přečti návod k použití návodem se při práci řiď dbej na všechna upozornění výrobce

9 Žene, topí, vaří, svítí. Přichází k nám po drátu. Nehraj si s ní, koho chytí, nepustí už ze drápů. DALŠÍ VELKÝ POMOCNÍK, ALE NEBEZPEČNÝ! CO JE TO?

10 ZNÁTE ZÁSADY BEZPEČNOSTI PŘI PRÁCI S ELEKTRICKÝMI SPOTŘEBIČI? Nesahej na elektrická zařízení kromě bezpečných domácích spotřebičů, s kterými tě dospělí seznámili a s nimiž umíš zacházet. Vždy je ale používej pod dozorem dospělého.

11 Co dělá špatně chlapec na obrázku? Vysoušeč vlasů se u tebe doma používá možná denně. Všichni ho považují za něco samozřejmého a důvěrně známého. Ale varuj se používat jej ve vlhkém prostředí! Nebezpečné je i stát bos na mokrých dlaždičkách, když držíš v ruce elektrický přístroj.

12 Do elektrických zásuvek patří pouze vidlice elektrických spotřebičů. Nesmíme do nich strkat prsty ani žádné jiné předměty (například hřebíky, šroubováky).

13 Nikdy nesahej dovnitř televizních a rozhlasových přijímačů – napětí na některých jejich částech je i při vypnutém stavu.

14 Zapojené spotřebiče nenechávej bez dozoru – mnoho požárů mají na svědomí opuštěné žehličky, elektrické přímotopy, naprázdno zapnuté vařiče a varné konvice.

15 BEZ ELEKTŘINY BY NEFUNGOVAL ŽÁDNÝ Z TĚCHTO SPOTŘEBIČŮ. POZNÁTE JE? K ČEMU SLOUŽÍ? žehlička mixér varnákonvice opékač topinek sporák mikrovlnátrouba vysavač pračka

16 ELEKTŘINOU MUSÍME ŠETŘIT! podívejte se na zajímavé animace určitě vše pochopíte JAK? PROČ? http://www.learn-energy.net/education/kidscorner/cs/u11/animations.htm

17 DANIHELKOVÁ, Hana. Prvouka pro 2. ročník. neuvedeno. vyd. Olomouc.: PRODOS, 2007. ISBN 80-85806-81-9. s 38. http://www.gify.nou.cz/b2_dvereokna.htm http://www.gify.nou.cz/smajlici.htm http://www.clker.com/clipart-2902.html http://www.clker.com/clipart-46010.html http://www.clker.com/clipart-blue-cleaning-squirt-bottle.html http://www.clker.com/clipart-30477.html http://www.clker.com/clipart-spray-can-fresh.html http://www.clker.com/clipart-41591.html http://www.gify.nou.cz/r_zehleni.htm http://www.gify.nou.cz/lid_uklid.htm http://www.gify.nou.cz/r_kuchyn.htm http://maminkymaminkam.cz/basnicky-rikanky/hadanky/14- http://maminkymaminkam.cz/basnicky-rikanky/hadanky/23-hadanky- od-jitky-novohradske-ii http://maminkymaminkam.cz/basnicky-rikanky/hadanky/22-hadanky- od-jitky-novohradske-iii hadanky-od-vaclava-fischera-x http://www.cezdistribuce.cz/edee/content/file-other/distribuce/o-spolecnosti/ bezpecnost-s-elektrinou.pdf obrázky z Galerie Q-draw http://office.microsoft.com/en-us/ZDROJE:


Stáhnout ppt "Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenílistopad 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 10) Lidé."

Podobné prezentace


Reklamy Google