Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český jazyk a literatura. ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_10_6Č-Věty podle postoje mluvčího. AUTOR: Mgr. Jana Chmelíková DATUM TVORBY: leden 2014 OVĚŘENÍ: 5.3.2014 ANOTACE: Materiál slouží k uvedení učiva o druzích vět podle postoje mluvčího a je doplněn o krátké praktické cvičení.

2 V létě pojedeme na dovolenou k moři. Kam pojedeme v létě na dovolenou? Kéž bychom jeli v létě na dovolenou k moři! Pojeďme v létě na dovolenou k moři!

3  oznamovací - V létě pojedeme na dovolenou k moři.  tázací - Kam pojedeme v létě na dovolenou?  rozkazovací - Pojeďme v létě na dovolenou k moři!  přací - Kéž bychom jeli v létě na dovolenou k moři!

4  vyjadřují prosté sdělení, oznámení nebo informaci  píšeme za nimi tečku  sloveso je ve způsobu oznamovacím nebo podmiňovacím Příklad: Maminka uvařila výborný oběd. Teď bych si dal nějaký zákusek.

5  vyjadřují otázku  píšeme za nimi otazník  sloveso je ve způsobu oznamovacím nebo podmiňovacím  otázky zjišťovací- odpověď ano/ne Domluvil by ses anglicky?  otázky doplňovací- odpověď doplňuje skutečnost Jakým cizím jazykem mluvíš?  otázky vylučovací - v odpovědi vybereme jednu z nabízených možností Učíš se anglicky, nebo německy?

6  vyjadřují rozkaz, zákaz nebo výzvu  píšeme za nimi tečku nebo vykřičník  sloveso je v rozkazovacím způsobu Příklad: Učme se cizí jazyky. Dostavte se na preventivní lékařskou prohlídku. Nikdy nepřecházej silnici na červenou!

7  vyjadřují přání  píšeme za nimi vykřičník  sloveso je ve způsobu oznamovacím nebo podmiňovacím  na začátku je částice Příklad: Ať se vám dovolená vydaří! Kéž bych vyhrál milión!

8 Všechny druhy vět mohou vyjádřit citové zaujetí autora → věty zvolací, píšeme za nimi vykřičník, na začátku je často částice nebo citoslovce. Příklad: To je dnes krásné počasí! Ach, to je peněz! Cos to udělal!

9 Jaké má být zítra počasí Půjdeme zítra do ZOO Nekrmte v ZOO zvířata Je zakázáno krmit v ZOO zvířata Nejvíce se mi líbí opice a sloni Už se těším na cvičené lachtany Kéž bych mohl vidět taky žirafy V kolik hodin vyrazíme To bude super zážitek ? tázací – doplňovací ? tázací zjišťovací ! rozkazovací. oznamovací ! přací ? tázací doplňovací ! zvolací

10

11  bavíte se s kamarádem o narozeninové oslavě např.: oznamovací V sobotu budu slavit třinácté narozeniny. tázací Koho pozveš na oslavu? Dostaneš dort? přací Kdybych tak dostal nové kolo! rozkazovací Přijď k nám odpoledne ve tři hodiny. apod.

12

13 Autorem materiálu a všech jeho částí je Mgr. Jana Chmelíková Ilustrace kliparty MS Office


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český."

Podobné prezentace


Reklamy Google