Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Čerpání z Evropského sociálního fondu – genderové audity Jihlava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Čerpání z Evropského sociálního fondu – genderové audity Jihlava."— Transkript prezentace:

1 OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Čerpání z Evropského sociálního fondu – genderové audity 22. 9. 2016 Jihlava

2 GENDEROVÝ AUDIT o Typ sociálního auditu, který je možné, jakožto jeden z nástrojů strategie gender mainstreamingu, využít při prosazování genderové rovnosti. o V zahraničí již více než třicetiletá tradice. o Poprvé zrealizován australskou vládou v roce 1984 (audit státního rozpočtu). o V ČR začaly první metodiky vznikat v roce 2007. o Rozdílné chápání konceptu genderového auditu různými subjekty, odlišná koncepční východiska, odlišná metodologie. o Standard vytvořený Úřadem vlády ČR představuje doporučené minimum aktivit, auditovaných oblastí, znalostí a zkušeností auditorů/ek apod. 2

3 STANDARD GENDEROVÉHO AUDITU 3  Vznikl v rámci projektu „Optimalizace institucionálního zabezpečení rovných příležitostí žen a mužů v ČR“ spolufinancovaného z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.  Tvorba zahájena v prosinci 2014, finalizace první verze v říjnu 2015.  Pracovní skupina tvořená zástupci Rady vlády pro rovnost žen a mužů a odborníky a odbornicemi v oblasti genderu a se zkušeností s realizací genderových auditů.  Konzultace s jednotlivými resortními koordinátory a koordinátorkami rovnosti žen a mužů.

4 CÍLE GENDEROVÉHO AUDITU 4 Prosazovat genderovou rovnost na trhu práce; Motivovat zaměstnavatele/ky v ČR k uplatňování principů genderové rovnosti; Motivovat zaměstnance/kyně ke změně zažitých genderových stereotypů; Analyzovat vnitřní organizační procesy a strukturu organizace z genderové perspektivy; Navrhnout organizaci konkrétní realizovatelné změny, které povedou k prosazování genderové rovnosti v praxi; Identifikovat dobrou praxi ve způsobech prosazování genderové rovnosti; Zvyšovat citlivost organizace v otázce genderu. Inspirováno: Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství: Metodika genderového auditu firem. Praha: – Společnost pro zdravé rodičovství, 2008.

5 PŘÍNOSY GENDEROVÉHO AUDITU 5  Zlepšení spokojenosti a loajality zaměstnaných osob;  Zvýšení výkonnosti a efektivity práce zaměstnaných osob;  Pozitivní atmosféra v pracovním týmu;  Zlepšení motivace zaměstnaných osob;  Pozitivní vliv na snížení fluktuace zaměstnanců/kyň;  Snižování nákladů na nábor nových pracovníků/ic;  Ztotožnění zaměstnance/kyně s vykonávanou prací;  Lepší pozice v oblasti získávání zaměstnanců/kyň;  Zvýšení zisků organizace v dlouhodobém horizontu;  Dobrá pověst organizace. Vychází z: Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství: Metodika genderového auditu pro rok 2010. Praha: Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství, 2010. Interní materiál Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství.

6 VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O PODPORU 6  Vyhlašovatel Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor realizace programů ESF - adaptabilita a rovné příležitosti  Operační program Zaměstnanost, investiční priorita 1. 2 Rovnost žen a mužů ve všech oblastech, a to i pokud jde o přístup k zaměstnání a kariérní postup, sladění pracovního a soukromého života a podpora stejné odměny za stejnou práci  Název výzvy: Realizace genderových auditů u zaměstnavatelů - méně rozvinuté regiony / Praha.  Alokace: 30 mil. Kč méně rozvinuté regiony, 5 mil. Kč Praha.  Uzávěrka: 30. 12. 2016, 18:00 hodin.  Výše podpory na projekt: 500 tis. Kč – 2 mil. Kč.  Maximální délka projektu: 1 rok.

7 POPIS PODPOROVANÝCH AKTIVIT 7  Realizace genderového auditu u zaměstnavatele s alespoň 10-ti zaměstnanci (myšleno v přepočtu na celé úvazky v okamžiku uzavření smlouvy o provedení auditu).  Audit musí odpovídat standardu genderového auditu vydanému Úřadem vlády (příloha výzvy č. 1).  Výstupem projektu bude závěrečná zpráva odpovídající požadavkům uvedeného standardu.  Pokud žadatel bude provádět audity v jiné organizaci než ve své vlastní, do žádosti uvede jejich předpokládaný počet a velikost.  Cena jednoho auditu nesmí bez řádného zdůvodnění překračovat cenu stanovenou tabulkou obvyklých cen uvedenou v příloze.

8 OBVYKLÉ CENY GENDEROVÝCH AUDITŮ 8 Určení velikosti podniku Maximální částka přímých nákladů Malé podniky 10-50 zaměstnanců 72 450,00 Kč Střední podniky 51 - 250 zaměstnanců 98 550,00 Kč Velké podniky více než 250 zaměstnanců 149 400,00 Kč

9 VYMEZENÍ OPRÁVNĚNÝCH ŽADATELŮ A PARTNERŮ 9  Oprávnění žadatelé: Obchodní korporace, OSVČ, státní podnik, NNO, profesní a podnikatelská sdružení, poradenské a vzdělávací instituce, školy a školská zařízení, vysoké školy, veřejné výzkumné instituce, kraje, organizace zřizované kraji, obce, organizace zřizované obcemi, dobrovolné svazky obcí, sociální partneři, organizační složky státu, příspěvkové organizace zřízené organizačními složkami státu, právnické osoby vykonávající podnikatelskou činnost zřízené zvláštním zákonem.  Oprávnění partneři: Partneři musí patřit do některé z výše uvedených skupin oprávněných žadatelů.

10 KONTAKTNÍ INFORMACE I 10  Text výzev včetně příloh publikován na stránkách www.esfcr.cz:www.esfcr.cz  Realizace genderových auditů u zaměstnavatelů - méně rozvinuté regiony (050): www.esfcr.cz/vyzva-050-opzwww.esfcr.cz/vyzva-050-opz  Realizace genderových auditů u zaměstnavatelů - Praha (051): www.esfcr.cz/vyzva-051-opz www.esfcr.cz/vyzva-051-opz  Kontaktní místo: Kartouzská 4, 150 00 Praha 5  Spojení na vyhlašovatele (e-mail, telefon):  Mgr. Lukáš Müller (lukas.muller@mpsv.cz, tel. 950 195 729)lukas.muller@mpsv.cz  Mgr. Anna Ficová (anna.ficova@mpsv.cz, 950 195 712)anna.ficova@mpsv.cz  Ing. Zdeněk Mašín (zdenek.masin@mpsv.cz, 950 195 725)zdenek.masin@mpsv.cz  Mgr. Stanislava Hušková (stanislava.huskova@mpsv.cz, tel. 950 195 781)stanislava.huskova@mpsv.cz

11 KONTAKTNÍ INFORMACE II 11

12 NAVAZUJÍCÍ VÝZVA 12 Implementace doporučení genderového auditu u zaměstnavatelů mimo Prahu / v Praze.  Plánovaný termín vyhlášení výzvy: duben 2017.  Plánovaný termín ukončení příjmu žádostí o podporu: prosinec 2018 (průběžná výzva).  Alokace: 180 mil. Kč mimo Prahu, 30 mil. Kč v Praze.  Cílové skupiny: zaměstnanci, zaměstnavatelé  Podporované aktivity: Zavádění opatření na podporu rovných příležitostí žen a mužů a slaďování pracovního a rodinného života u zaměstnavatelů. Zaváděná opatření vychází z výstupů provedeného genderového auditu (buď v rámci výzev 50 a 51, nebo vlastní audit odpovídající standardu provedený v posledních 2 letech)

13 DĚKUJI VÁM ZA VAŠI POZORNOST. Přednášející: Mgr. Kristýna Mixová odbor podpory projektů v oblasti zaměstnanosti odbor podpory projektů (86) Ministerstvo práce a sociálních věcí Kartouzská 4, 150 00 Praha 5 E-mail: kristyna.mixova@mpsv.czkristyna.mixova@mpsv.cz Kontakt: PhDr. Adéla Šeredová Purschová, Ph.D. vedoucí oddělení projektů rovnosti žen a mužů I odbor realizace programů ESF – adaptabilita a rovné příležitosti Ministerstvo práce a sociálních věcí Kartouzská 4, 150 00 Praha 5 E-mail: adela.purschova@mpsv.czadela.purschova@mpsv.cz


Stáhnout ppt "OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Čerpání z Evropského sociálního fondu – genderové audity Jihlava."

Podobné prezentace


Reklamy Google