Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a."— Transkript prezentace:

1 Gravitace a proč satelity nespadnou.

2 Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a také Měsíc na oběžné dráze kolem Země stejně jako všechny planety, které obíhají Slunce Gravitace je přitažlivá síla na každý těleso, objekt, atom či částici Gravitace je všude stejná ve vesmíru

3 Čím je objekt hmotnější tím silněji jeho gravitace působí. Oběžné dráhy jsou výsledkem dokonalé rovnováhy mezi gravitací, která všechno přitahuje, a setrvačnosti, která zachovává přímočarý pohyb

4 Einsteinova gravitační teorie Ukazuje, že gravitace působí nejen na hmotu, ale také zakřivuje prostor a mění rychlost toku času.

5 Newtonův gravitační zákon

6 Proč družice nespadnou? Jelikož se pohybují po oběžné dráze bez pohonu, musí gravitaci vyrovnávat odstředivou silou. Proto musí létat extrémně rychle. Pokud by měl satelit letět těsně nad povrchem Země, musel by mít rychlost 7,9 km/s čily 22000 km/h. S přibývající výškou se potřebná rychlost snižuje. Ve výšce 400km – tedy přibližně v místě, kde obíhá mezinárodní vesmírná stanice ISS – je rychlost 7,67 Km/s.

7

8

9 Použité zdroje: Encyklopedie, Jak se mění náš svět,8000 zajímavostí, Obrázky použité z Google.


Stáhnout ppt "Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a."

Podobné prezentace


Reklamy Google