Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 1 Vložíme-li železný hřebík s permeabilitou μ do cívky, která vytváří intenzitu magnetického pole H, vytvoří.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 1 Vložíme-li železný hřebík s permeabilitou μ do cívky, která vytváří intenzitu magnetického pole H, vytvoří."— Transkript prezentace:

1 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 1 Vložíme-li železný hřebík s permeabilitou μ do cívky, která vytváří intenzitu magnetického pole H, vytvoří se ve hřebíku

2 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 2 Elementární magnety v hřebíku se stále více rovnají podle vnějšího magnetického pole.

3 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 3 Ale až se všechny elementární magnety srovnají, hřebík pro svoje další zmagnetování už nemůže nic udělat. Víc jej nezmagnetujeme. Materiál hřebíku dosáhl stavu nasycení. Magnetická indukce B dosáhla svého maxima a dále už neroste.

4 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 4 jaksi přestává platit. Intenzita H se může přetrhnout, indukce B už se nehne. Ochota materiálu nechat se dále magnetovat klesla k nule. => μ klesá k nule.

5 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 5 Stav nasycení je stav, ve kterém všechny elementární magnety v materiálu jsou natočené stejným směrem a materiál už nelze zmagnetovat více.

6 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 6 Při přebuzení materiálu příliš silným magnetickým polem se permeabilita μ zhoršuje nebo skoro mizí. Transformátory, motory, generátory pracují špatně: Přehřívají se, vytvářejí kolem sebe rušivé magnetické pole.

7 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 7 Když teď začneme intenzitu magnetického pole zmenšovat, bude se zmenšovat i magnetická indukce B. Hřebík se začíná odmagnetovávat. Ale magnetická indukce B neklesá tak, jak bychom čekali. Snížíme-li intenzitu H na nulu (vypneme proud do cívky), hřebík zůstává zmagnetovaný. Stal se permanentním magnetem. B ≠ 0 B = Br H = 0

8 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 8 Ve hřebíku zůstala remanentní neboli zbytková magnetická indukce B r. B ≠ 0 B = Br H = 0 Remanentní magnetická indukce je zbytkový magnetismus, který si materiál zachová i po odstranění magnetického pole, které jej zmagnetovalo.

9 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 9 Chceme-li hřebík odmagnetovat, musíme do cívky pustit proud opačného směru, vytvořit intenzitu H opačné polarity. K dosažení nulové indukce B je zapotřebí tzv. koercitivní intenzity magnetického pole H c. Říká se jí také koercitivní síla. Koercitivní síla je síla, kterou je nutno vynaložit k odmagnetování zmagnetovaného materiálu. H ≠ 0 H = Hc B = 0

10 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 10 Zvyšujeme-li dále intenzitu do záporných hodnot, dosáhneme opět stavu nasycení. Hřebík se stal magnetem opačné polarity, tj. má sever tam, kde předtím jih.

11 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 11 Budeme-li měnit intenzitu H zpět k nule a dále zase do kladných hodnot, znovu projdeme stavem, ve kterém je intenzita nulová (proud do cívky vypnutý), ale hřebík si pamatuje svoje zmagnetování – zachovává si remanentní magnetickou indukci B r.

12 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 12 Znovu projdeme stavem, ve kterém je nutno vynaložit koercitivní sílu H c, aby došlo k odmagnetování hřebíku.

13 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 13 A znovu dosáhneme stavu nasycení, kdy indukce B v materiálu už nestoupá, ani kdyby proud do cívky stoupal jakkoliv.

14 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 14 Pustíme-li do cívky střídavý proud, jádro cívky se bude stále přemagnetovávat. To bude stát nějakou energii.

15 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 15 U kterého materiálu bude potřebná energie větší? Který materiál použijeme na jádro transformátoru? Který materiál použijeme na výrobu permanentních magnetů?

16 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 16 Materiály magneticky tvrdé magneticky měkké velká koercitivní síla H c moc energie na přemagnetování malá koercitivní síla H c málo energie na přemagnetování HcHc HcHc

17 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 17 Materiály magneticky tvrdé magneticky měkké velký zbytkový magnetismus B r pamatuje si, že byl zmagnetován malý zbytkový magnetismus B r nepamatuje si, že byl zmagnetován BrBr BrBr

18 Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 18 Materiály magneticky tvrdé magneticky měkké permanentní magnety pevné disky magnetické pásky jádra transformátorů jádra elektromotorů jádra tlumivek magnetická stínění


Stáhnout ppt "Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 1 Vložíme-li železný hřebík s permeabilitou μ do cívky, která vytváří intenzitu magnetického pole H, vytvoří."

Podobné prezentace


Reklamy Google