Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky MEII - 5.6.1 Popáleniny způsobené el. proudem Obor:Mechanik Elektronik Ročník:2. Vypracoval:Bc. Martin Fojtík Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Popáleniny a opařeniny - Popáleniny způsobené „suchým horkem“ - Opařeniny - Popáleniny způsobené chladem - Popáleniny způsobené chemikáliemi (poleptáni) - Popáleniny způsobené elektrickou energií - Popáleniny způsobené radiací

4 Popáleniny způsobené elektrickou energií K těmto popáleninám dochází, projde-li tělem el. proud o dostatečné intenzitě a napětí. Postiženo bývá obvykle místo (a jeho těsné okolí) vstupu el. proudu do těla a místo, kde proud tělo opouští. I na pohled malé povrchové popáleniny mohou být provázeny rozsáhlým poškozením tkání ležících pod nimi.

5 SUBJEKTIVNÍ A OBJEKTIVNÍ PŘÍZNAKY - Zarudlá, oteklá, ožehnutá nebo zuhelnatěla kůže v místě vstupu a výstupu elektrického proudu. - Možné bezvědomí. -Subjektivní a objektivní příznaky šoku.

6 CÍL - Oddělit postiženého od zdroje poranění - Ošetřit popáleniny - Zajistit odbornou pomoc!

7 Ošetření - Neodstraňujte puchýře, kousky kůže, ani jiné předměty z poraněného místa. - Nezasypávejte poraněnou oblast, nevtírejte do ní olej ani žádnou mast. - Ránu kryjte sterilním obvazovým materiálem nebo na ni přiložte čistý polštářek a obvažte.

8 Popáleniny způsobené elektrickou energií K těmto popáleninám dochází, projde-li tělem el. proud o dostatečné intenzitě a napětí. Postiženo bývá obvykle místo (a jeho těsné okolí) vstupu elektrického proudu do těla a místo, kde proud tělo opouští.

9 SUBJEKTIVNÍ A OBJEKTIVNÍ PŘÍZNAKY - Zarudlá, oteklá, ožehnutá nebo zuhelnatěla kůže v místě vstupu a výstupu elektrického proudu. - Možné bezvědomí. - Subjektivní a objektivní příznaky šoku.

10 Cíl - Oddělit postiženého od zdroje poranění. - Ošetřit popáleniny. - Zajistit odbornou pomoc!

11 Ošetření - Neodstraňujte puchýře, kousky kůže, ani jiné předměty z poraněného místa. - Nezasypávejte poraněnou oblast, nevtírejte do ní olej ani žádnou mast. - Ránu kryjte sterilním obvazovým materiálem nebo na ni přiložte čistý polštářek a obvažte.

12 Použitá literatura ● Anglický originál posoudili: MUDr. Jan Slezák,Ing. Pavel Štajer Příručka první pomoci,

13 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google