Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz Datum: 30.1.2014 Ročník: ŠESTÝ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Obraz světa Název: PRVNÍ POMOC – NEPŘÍMÁ SRDEČNÍ MASÁŽ Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Tento materiál slouží k zopakování pojmu nepřímá srdeční masáž. Citace: B. Šefrna - Poskytování první pomoci, ČÚV ČSČK, 1982 Příručka první pomoci, učebnicové texty pro odbornou přípravu jednotek požární ochrany 1998, vydalo: Sdružení pro nadaci Gallus Rubes za přispění státní dotace Ministerstva vnitra – Ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, 255 stran, ISBN 80-07- 01036x

2 První pomoc – nepřímá srdeční masáž

3 Cirkulaci krve tělem zajišťuje srdce. Pokud srdce přestane pracovat, nedostane se krev k buňkám a dochází k nezvratnému poškození mozku. Nejprve zkontrolujeme tep na krkavici. Pokud tep není hmatný, znamená to, že srdce nepracuje a my přistoupíme k nepřímé masáži srdce. Ta spočívá v tom, že se stlačuje dolní polovina hrudní kosti, tím se vytlačuje krev ze srdce, při uvolnění tlaku se srdce opět naplní.

4 Postup srdeční masáže Uložte postiženého na rovnou a pevnou podložku a klekněte si u něj v úrovni hrudníku. Najděte hrudní kost (plochá kost ve středu hrudníku) a vyměřte její střed. Položte zápěstí jedné ruky do středu dolní poloviny hrudní kosti, na tuto ruku přiložte zápěstí druhé ruky, prsty se nesmějí dotýkat hrudníku, ruce se dotýkají jen hrudní kosti, ne žeber. Poklekněte tak, abyste měl(a) ramena nad hrudní kostí postiženého a lokty a paže byly narovnány. Stlačte hrudní kost asi o 5 cm, pak uvolněte tlak, ruce nechte stále ležet na hrudníku. Proveďte celkem 30 stlačení hrudní kosti rychlostí 100 stlačení za minutu. Po 30 stlačeních hrudní kosti se přesuňte k ústům postiženého a proveďte dva vdechy z úst do úst. Pokračujte dále asi minutu, po každých 30 stlačeních hrudníku udělejte dva vdechy z úst do úst. Potom v krátké přestávce zkontrolujte tep na krkavici, pak pokračujte stejně a kontrolujte tep každé tři minuty. Když nahmatáte tep na krkavici, ihned přerušte srdeční masáž. Pokračujte v dýchání z úst do úst, dokud nezačne postižený sám dýchat; pak ho uložte do stabilizované polohy.

5 Úkol: K čemu může dojít při zástavě srdce? Jak mají vypadat ruce připravené k masáži? Kolik stlačení hrudníku provádíme za 1 minutu?

6 Odpověď: Při zástavě srdce může dojít k nezvratnému poškození mozku a následně ke smrti. Ramena jsou nad hrudní kostí, lokty a paže jsou narovnány. Stlačení hrudníku do jedné minuty je 100.

7 Zdroje: B. Šefrna - Poskytování první pomoci, ČÚV ČSČK, 1982 Příručka první pomoci, učebnicové texty pro odbornou přípravu jednotek požární ochrany 1998, vydalo: Sdružení pro nadaci Gallus Rubes za přispění státní dotace Ministerstva vnitra – Ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, 255 stran, ISBN 80-07- 01036x


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz."

Podobné prezentace


Reklamy Google