Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu Datum: 28.1.2014 Ročník: ŠESTÝ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Obraz světa Název: PRVNÍ POMOC – ZÁSTAVA DECHU Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Tento materiál slouží k zopakování pojmu první pomoc –zástava dechu. Citace: B. Šefrna - Poskytování první pomoci, ČÚV ČSČK, 1982 Příručka první pomoci, učebnicové texty pro odbornou přípravu jednotek požární ochrany 1998, vydalo: Sdružení pro nadaci Gallus Rubes za přispění státní dotace Ministerstva vnitra – Ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, 255 stran, ISBN 80-07- 01036x

2 První pomoc – zástava dechu

3 O lidském životě rozhodují vteřiny. Proto je dobré vědět jak rychle pomoci člověku, který se dostal do nesnází. Zástava dechu, neprůchodnost dýchacích cest nebo nedostatečné dýchání, vede k nedostatečnému okysličení těla a může vést až k poškození mozku. Mezi nejčastější příčiny zástavy dechu patří například tonutí, úraz elektrickým proudem, poranění hrudníku či hlavy, otravy nebo křečové stavy. Normální počet dechů je 16 u dospělého člověka.

4 Jak poznáme zástavu dechu?  Pohledem zjistíme, zda se postiženému pohybuje hrudník  Postižený může mít promodralé rty nebo celý obličej  Poslechneme si, přiložením ucha k ústům, zda je slyšitelné dýchání kolem úst a nosu postiženého  Postižený může vydávat chraplavé, sípavé, pískavé zvuky  Postižený může mít ústa plné nečistot (zvratky, písek aj.)

5 Jak provedeme první pomoc při nedostatečném dýchání nebo neprůchodnosti dýchacích cest? Postižený leží na zádech a my mu zakloníme hlavu. To většinou stačí k uvolnění dýchacích cest. Někdy však musíme použít tzv. „trojí hmat“. Ten se dělá: záklon hlavy, předsunutím dolní čelisti tahem za úhel dolní čelisti pod ušním lalůčkem, otevření úst palcem

6 Jak pomůžeme při úplné zástavě dechu? Nejprve zkontrolujeme dutinu ústí. V případě znečištění vložíme ruku co nejhlouběji a snažíme se vyndat všechen obsah ven. Hlavu postiženého zakláníme dozadu pomocí levé ruky, kterou máme pod krkem a pravou tlačíme na čelo. Pravou rukou stlačujeme nosní dírky a ucpáváme tak nos, aby nám při vdechu neutíkal vzduch nosem. Ústa otevřete ze široka, nadechněte se a svými ústy překryjte ústa postiženého tak, aby mezi vašimi rty a obličejem neunikal vzduch. Vdechněte svůj objem vzduchu z plic do dýchacích cest postiženého a sledujte jeho hrudník. Pokud se postiženému zvedá hrudník ukazuje se, že vzduch proniká do plic a dýchání je účinné. Oddalte ústa a nechte postiženého pasivně vydechnout. Tato pauza nám slouží k opětovnému nádechu a zároveň pozorujeme hrudník postiženého jestli opravdu klesá a tím že vzduch volně uniká z jeho plic. PAMATUJ! Vždy nejprve volej záchranou pomoc !Na čísle 155 sedí školený odborní, který ti dokáže poradit a správně navést v každé situaci.

7 Úkol: Jaké jsou nejčastější příčiny zástavy dechu? Jak provedeme první pomoc při nedostatečném dýchání nebo neprůchodnosti dýchacích cest?

8 Odpověď: Nejčastější příčiny zástavy dechu jsou tonutí, úraz elektrickým proudem,poranění hlavy nebo hrudníku, otrava, křečové stavy. Postižený leží na zádech a my mu zakloníme hlavu. To většinou stačí k uvolnění dýchacích cest. Někdy však musíme použít tzv. „trojí hmat“. Ten se dělá: záklon hlavy, předsunutím dolní čelisti tahem za úhel dolní čelistipod ušním lalůčkem, otevření úst palcem

9 Zdroje: B. Šefrna - Poskytování první pomoci, ČÚV ČSČK, 1982 Příručka první pomoci, učebnicové texty pro odbornou přípravu jednotek požární ochrany 1998, vydalo: Sdružení pro nadaci Gallus Rubes za přispění státní dotace Ministerstva vnitra – Ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, 255 stran, ISBN 80-07- 01036x Obrázky: http://www.topzine.cz/wp-content/uploads/2010/03/Resuscitace_1.jp http://www.hradeckralove.org/uploads/gallery/full/519.jpg


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu."

Podobné prezentace


Reklamy Google