Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012."— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Finanční gramotnost je poskytnout studentům oboru Klempíř potřebné informace o bankovních produktech, spoření a zadlužování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomika na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na finance a peníze v podniku.

3 Finance a peníze v podniku

4 Finance Pojem finance zahrnuje oběh peněžních prostředků podniku a také peněžní vztahy podniku. Finanční vztahy: Nákup výrobních prostředků, zásob aj. výrobních nákladů. Náklady spojeny s prodejem zboží a služeb.

5 Finanční stabilita podniku K vyhodnocení používáme tyto ukazatele: Solventnost (množství peněz, které má firma k dispozici). Stupeň zadluženosti. Likvidita podniku (schopnost hradit své závazky v termínu). Rentabilita kapitálu (schopnost dosahovat výnosu v poměru k vloženému kapitálu).

6 Tok peněz v podniku Jde o pohyb finančních prostředků, ke kterému dochází hospodářskou činností podniku, kdy na jedné straně podnik vykazuje příjmy a na druhé výdaje.

7 Odliv finančních prostředků Opotřebení majetku Vybavení s věkem ztrácí svou hodnotu (nutná investice do oprav a udržování). Mzdové náklady Pravidelná mzda jako odměna zaměstnancům za jejich odvedenou práci. Nákup surovin a materiálu pro výrobu Každodenně dochází ke spotřebě surovin vstupujících do výroby. Provozní režie Nájemné, voda, plyn, elektřina, poplatky a daně.

8 Příliv finančních prostředků Tržby Platby odběratelů za výrobky či služby Příjmy z pronájmů Pronájem nemovitosti, technologie. Vrácení přeplatků

9 Zdroje financování podniku zdrojevlastní Základní jmění Ziskcizí Finanční úvěr Obchodní úvěr

10 Vlastní finanční zdroje podniku Základní jmění Vložený kapitál společníků, hodnota vydaných akcií, členské podíly. Interní financování Zisk (kladný hospodářský výsledek).

11 Cizí finanční zdroje Finanční úvěr Bankovní úvěr Obchodní úvěr Poskytují je dodavatelé odběrateli. Např. na nákup strojů, výrobních linek, staveb atd. tyto potom odběratel dodavateli postupně splácí.

12 ZDROJE KLÍNSKÝ, Petr; MUNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy 1-4. Praha: Fortuna, 2006, ISBN 80- 7168-964-5.


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google