Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

29.9.2016 Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "29.9.2016 Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského."— Transkript prezentace:

1 29.9.2016 Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského kraje, Městské ředitelství Brno, 4. odd. obecné kriminality por. Bc. Martin Hříb

2 spolupráce Policie ČR a OSPOD vždy, je-li protiprávnímu jednání přítomno dítě rok 2004 trestný čin týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě § 215a trestního zákona, nyní § 199 trestního zákoníku týrání osoby žijící ve společném obydlí rok 2005 vznik spec. skupiny Policie ČR při MŘ Brno nutnost spolupráce OSPOD a Policie ČR – konflikty v rodinných či partnerských vztazích – předpoklad přítomnosti nezletilých

3 Počátky spolupráce: z.č. 283/1991 Sb. – § 47 odst. 3 upozornění (přítomnost nezletilých u domácího násilí, informovanost OSPODu) od r. 2008 z.č. 273/2008 Sb. - § 15 upozornění (zpětná vazba) - žádost o zprávu (zejména při šetření trestných činů) - pouze informace o situaci (méně závažné věci, řešeno obvykle jako přestupky proti občanskému soužití)

4 Kazuistika: Manžele s téměř 20ti letým věkovým odstupem se dvěma syny 14 a 11 let, muž podezřelý z týrání manželky, byl policií vykázán. Městský soud vykázání prodloužil o měsíc, žena si zajistila pronájem bytu, kam chtěla poté s dětmi odejít. Aby zajistila hmotně rodinu, byla často mimo domov a zřejmě i z toho důvodu došlo k situaci, že v momentě, kdy se měl manžel vrátit do bytu a ona byla připravena odstěhovat se, synové odmítli odejít s ní. V obavě z dalšího soužití s manželem mu syny zanechala a byt opustila sama. Svoji roli sehrálo i to, že muž byl již 5 let v invalidním důchodu, býval se syny často doma, mohl se jim více věnovat. Rovněž věk a temperament synů měl vliv na situaci, mladší byl extrovertní, družný, chránil matku před otcem, starší uzavřenější, bez zájmů a kamarádů, pod silným vlivem otce, dle psychologického vyšetření naprogramován otcem vůči matce, konstatován syndrom zavrženého rodiče – matky. Mladší syn, tápající, nejistý v celé situaci, zmatený, přiklonil se na stranu bratra a otce a rovněž odmítl odejít s matkou. Vedena opakovaná jednání mezi Policií ČR a OSPOD, matka sama situaci více nebo důsledněji neřešila, nyní téměř bez kontaktu s dětmi. V současné době jak trestněprávní, tak občanskoprávní věc řešena Městským soudem.

5 Současná situace kontakt Policie ČR a OSPOD - písemné upozornění ( orgánů veřejné správy v rámci spolupráce na skutečnosti, které se dotýkají jejich činnosti - telefonicky (operativnější řešení) - osobně (problematické situace) - SVI (systém včasné intervence – datová zpráva příslušnému OSPOD) v rámci trestního řízení i přítomnost pracovníků OSPOD u výslechu nezletilých ( vyžaduje § 102 trestního řádu) osobní jednání policistů na jednotlivých prac. OSPOD (vlastní iniciativa)

6 Děkuji za pozornost por. Bc. Martin Hříb 4. odd. obecné kriminality PČR MŘ Brno tel. 974 625 534


Stáhnout ppt "29.9.2016 Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského."

Podobné prezentace


Reklamy Google