Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se."— Transkript prezentace:

1 Práva dítěte a jejich ochrana

2 Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se na tom v listině, která se jmenuje Úmluva o právech dítě. Tato práva jsou uznávána i v naší zemi. Tato práva platí pro každé dítě bez rozdílu. úryvek z knihy

3 Mezi nejdůležitější dětská práva patří: právo na život, jméno, státní příslušnost právo znát své rodiče a stýkat se s nimi, právo na jejich péči právo svobodně (ale slušně) říkat svoje názory a získávat informace právo na soukromí (v životě, v rodině) právo na ochranu před násilím, urážením, týráním zneužíváním, škodlivými látkami právo na zdraví právo na vzdělání úryvek z knihy

4 Povinnosti státu Stát musí přijmout opatření: k zajištění bezplatného základního vzdělání pro všechny děti k zabránění únosů a obchodování s dětmi k ochraně dětí před mučením, omezování osobní svobody k zajištění ochrany před užíváním narkotik k zajištění lékařské pomoci dětem ke stanovení věkové hranice pro vstup do zaměstnání

5 Práva dětí by měla být dodržována a zajišťována nejen státem, ale i v běžném každodenním životě např. ve škole, v rodině. Ve škole jsou práva a povinnosti žáků stanoveny ve školním řádu. Žáci se s ním postupně seznamují. Pravidla v něm obsažená se musí dodržovat.

6 Velmi obtížně se zajišťuje dodržování dětských práv v rodině. Někdy dochází ze strany rodičů k protizákonnému jednání. To v tom případě, když používají nepřiměřených výchovných prostředků či pokud výchovu zanedbávají.

7 Pamatuj! Děti mají svá práva. Dospělí je musí dodržovat. Jestliže nejsou dodržována, může dítě požádat dospělé ve svém okolí o pomoc. Linka bezpečí - 116 111

8 Zdroje: CONCHA GARCÍA HERNÁNDEZ. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:20081123120727-violencia-de-genero.jpg?uselang=cs [online]. Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported [cit. 2012-02-08]. MARTIN VAN MAËLE (1863–1926. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Martin_Van_Maele_-_La_Grande_Danse_macabre_des_vifs_- _32.jpg?uselang=cs [online]. Volné dílo [cit. 2012-02-08]. LPHIP003. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bullypic.jpg?uselang=cs [online]. 2008. Volné dílo [cit. 2012-02-08].

9


Stáhnout ppt "Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se."

Podobné prezentace


Reklamy Google