Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Československo, Česko a Slovensko a.... Česko a Slovensko Česko a Slovensko Slováci jsou druhou nejpočetnější menšinou v ČR. Podle nejrůznějších odhadů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Československo, Česko a Slovensko a.... Česko a Slovensko Česko a Slovensko Slováci jsou druhou nejpočetnější menšinou v ČR. Podle nejrůznějších odhadů."— Transkript prezentace:

1 Československo, Česko a Slovensko a...

2 Česko a Slovensko Česko a Slovensko Slováci jsou druhou nejpočetnější menšinou v ČR. Podle nejrůznějších odhadů jich na našem území žije asi 350 až 400 tisíc. Tvoří 43 % všech cizinců oficiálně pracujících v ČR a patří jim též první místo v počtu osob, kterým bylo uděleno české občanství. Mezi Slovenskem a územím dnešní České republiky probíhá rozsáhlá výměna osob již od meziválečného období. Díky kulturní, jazykové a geografické blízkosti mají s českou majoritou velice dobré mezietnické vztahy.

3 Historie ● Už před rokem 1918 přicházeli do českých zemí slovenští dělníci, zejména na sezónní zemědělské práce. ● Slovensko díky české pomoci zažívalo obrovský kulturní vzestup. ● Na Slovensko přicházeli hlavně příslušníci inteligence. ● Do českých zemí migrovali především dělníci.

4 Statistické údaje Podle definitivních výsledků sčítání lidu žilo v ČR k 1. březnu 2001 cca 193 190 občanů slovenské národnosti. Nejvíce Slováků žije v: Moravskoslezkém kraji - 42 357 Ústeckém kraji - 21 172 Jihomoravském kraji - 15 452 Středočeském kraji - 14 191 Karlovarském kraji – 13 655 Praze – 17 406 Ve všech uvedených oblastech jde o Slováky a jejich potomky.

5 Slovenské Tatry PrahaBratislava Fotogalerie

6 Moje babička Narozena v říjnu 1945 na východním Slovensku, ještě v ČSR. V r.1965 se seznámila s mým dědou. V září r. 1967 se přestěhovala do dědova bydliště Vysokých Popovic. Na Slovensko jezdíme pravidelně. Mluví plynule česky a slovensky.

7 www.hks.re www.vlada.cz Zdroje

8 Autor prezentace Tereza Patočková


Stáhnout ppt "Československo, Česko a Slovensko a.... Česko a Slovensko Česko a Slovensko Slováci jsou druhou nejpočetnější menšinou v ČR. Podle nejrůznějších odhadů."

Podobné prezentace


Reklamy Google