Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika,"— Transkript prezentace:

1 TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika, příprava, minutky, tuk Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 501 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 501

2 MINUTKY  označují rychlou úpravu pokrmů pečením na pánvi, roštu, rožni, grilu, pečení v papilotě, úprava v konvektomatu  tepelná úprava nesmí přesáhnout dobu 25 minut (maso se vysušuje)  minutkové pokrmy připravujeme z prvotřídních potravin 1. http://www.receptynadoma.cz/recepty-na-spravnou-upravu-masa-18/clanek/

3 DÉLKA TEPELNÉ ÚPRAVY  závislá na: druhu potravin druhu potravin způsobu jejich úpravy způsobu jejich úpravy velikosti porce velikosti porce intenzitě tepla intenzitě tepla správné organizaci pracoviště správné organizaci pracoviště  zdlouhavým pečením se maso znehodnocuje a vysušuje, houževnatí, tvrdne  pracovní pomůcky musí být v dostatečném množství  v dostatečném množství musí být i potraviny, pochutiny, obložení, dekorační doplňky

4 TECHNIKA PŘÍPRAVY  k přípravě minutkových pokrmů věnujeme mimořádnou pozornost  maso opékáme na rozpáleném tuku z obou stran, prudkým opečením se na mase vytvoří ochranná kůrka, která zabrání ztráty šťávy z masa  při obracení masa nepoužíváme vidličku a do masa nepícháme  velkou pozornost věnujeme teplotě tuku 2. http://zena-in.cz/clanek/saumon-au-papillote-aneb-losos-v-balicku/kategorie/maso-a-ryby

5 TUK  tuk musí být dobře rozehřátý, nesmí se přepalovat  nejoptimálnější teplota tuku je 180 °C, při teplotě nad 200 °C se olej přepaluje a vznikají zdravý škodlivé látky  při špatném rozehřátí tuku se na mase nevytvoří ochranná kůrka, maso uvolňuje šťávu, maso se tak nepeče, ale dusí či vaří 3. http://www.fidespartner.cz/

6 MNOŽSTVÍ TUKU  volíme podle způsobu přípravy a charakteru připravovaného pokrmu  při přípravě minutek použijeme takové množství tuku, aby zakrylo dno pánve  minutky nepečeme vícekrát na jednou tuku, tuk vždy vyměňujeme

7 NEJVHODNĚJŠÍ TUK  vepřové sádlo, oleje, speciální tuky na smažení  máslo nepoužíváme rychle se přepaluje, využíváme ho k dochucení či k zjemnění pokrmů 4. http://www.dia-potraviny.cz/palmovyolej.html

8 ZDROJ:  Sedláčková, H.: Technologie přípravy pokrmů 3, Fortuna 2004, ISBN: 80- 7168-737-5  Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti


Stáhnout ppt "TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika,"

Podobné prezentace


Reklamy Google