Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik 1701 - 1744.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik 1701 - 1744."— Transkript prezentace:

1 ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik 1701 - 1744

2 ANDERS CELSIUS

3 Narozen ve Švédsku v Uppsale. Navštěvoval zdejší univerzitu jako žák a následně i jako profesor. Založil astronomickou observatoř v Uppsale. Navrhl Celsia teplotní stupnici. Zemřel v Uppsale a je pohřben v místním kostele.

4 ANDERS CELSIUS Uppsala - Celsiova Observatoř Kostel, kde je pohřben(Uppsala)

5 ANDERS CELSIUS Studium jevů polární záře S asistentem Olofem Hiorterem. Všiml si jako první člověk spojení mezi polární září a změnami v magnetickém poli Země. Pozoroval kompas a zjistil, že čím silnější je polární aktivita tak tím větší jsou odchylky kompasu. V Norimberku v roce 1733 vydal sbírku 316 pozorování polární záře provedené jím samotným a také jeho pomocníky v období od 1716 do 1732.

6 ANDERS CELSIUS Zeměpisná šířka,výška V Paříži obhajoval měření oblouku poledníku v Laponsku. V roce 1736 se zúčastnil výpravy organizované za účelem měření stupně zeměpisné šířky. Cílem výpravy bylo změřit délku míry podél poledníku, v blízkosti pólu, a porovnat výsledek s podobnou expedicí do Peru. Expedice potvrdila přesvědčení Isaaca Newtona, že tvar Země je elipsoid zploštělý na pólech.

7 ANDERS CELSIUS Astronomie Začal sérii pozorování za pomoci barevné skleněné desky, za účelem zaznamenávání velikostí (míra jasu) určitých hvězd. Toto byl první pokus o změření intenzity hvězdného světla s jiným nástrojem, než pouze s lidským okem. Dělal si poznámky o zatměních a dalších různých astronomických objektech. A ze svých poznámek publikoval katalogy pečlivě určených veličin asi 300 hvězd, za pomoci vlastního fotometrického systému.

8 KONEC Michal Nemeškal


Stáhnout ppt "ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik 1701 - 1744."

Podobné prezentace


Reklamy Google