Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka strojního obrábění Klíčová slovaTechnologie obrábění, řezné podmínky, závity, závitníky, rozměry závitů PředmětOdborný výcvik Autor, spoluautorJosef Šindelář JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, výukové panely, pomůcky Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, stroje, nástroje Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina2., 3. ročník, žáci 16 – 19 let, Mechanik seřizovač, Obráběč kovů Speciální vzdělávací potřebyne ZdrojeSeznam viz poslední strana Základy strojního obrábění – řezání závitů STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 1 VY_32_INOVACE_38_762

2 7. Řezání závitů Řezání závitů

3 Závity Závit je nejdůležitější část šroubů, matic a dalších součástí. Je vytvořený závitovým profilem vinutým po šroubovici. Závit tvoří funkční část šroubu, které se od sebe liší svým profilem. Většina používaných závitů je normalizována.

4 Závity – základní rozdělení  podle plochy, na které je závit vyroben – vnější, vnitřní  podle směru stoupání – pravý, levý  podle tvaru dříku – válcové, kuželové  podle tvaru profilu – trojúhelníkové, lichoběžníkové, oblé  podle počtu chodů – jednochodé (samosvorné), vícechodé  podle účelu – spojovací (metrický, trubkový…), pohybové

5 Závity – základní rozdělení Spojovací šrouby  Metrický závit základní řady M 20  Metrický závit s jemným stoupáním (roztečí) M 20x2  Whitworthův závit W 1/2  Trubkový závit G 3/4  Oblý závit Rd 40  Edisonův závit - žárovky E 14 Pohybové šrouby  Lichoběžníkový rovnoramenný závit /30 o Tr 36x10  Lichoběžníkový nerovnoramenný závit/33 o S 80x10

6 Závity – základní údaje Velký průměr závitu D (pro matice), d (pro šrouby) Střední průměr závitu D2 (pro matice), d2 (pro šrouby) Malý průměr závitu D1 (pro matice), d3 (pro šrouby) Jmenovitý průměr závitu Rozteč P Stoupání závitu Ph Úhel profilu α

7 Závity – značení na výkrese Vnitřní závit Vnější závity Metrický závit základní řada

8 Závity – výroba na soustruhu Řezání vnějších metrických závitů na soustruhu závitovými čelistmi Nástrojem je kruhová závitová čelist mající základní tvar matice, která je kalená. Její vnitřní závit je přerušen několika vyvrtanými otvory, které vytvářejí vlastní řezné nástrojové úhly a dále plní funkce odvádění třísek a přívodu vhodné řezné kapaliny. Řezání vnějších metrických závitů na soustruhu závitovými čelistmi Nástrojem je kruhová závitová čelist mající základní tvar matice, která je kalená. Její vnitřní závit je přerušen několika vyvrtanými otvory, které vytvářejí vlastní řezné nástrojové úhly a dále plní funkce odvádění třísek a přívodu vhodné řezné kapaliny.

9 Závity – výroba na soustruhu Řezání vnitřních metrických závitů na soustruhu závitníkem Vnitřní závity menších průměrů se řežou závitníky. Mají základní tvar šroubu do něhož jsou vyfrézovány drážky. Při řezání vnitřních závitů na soustruhu se používá nejčastěji ručních, sadových nebo maticových závitníků. Řezání vnitřních metrických závitů na soustruhu závitníkem Vnitřní závity menších průměrů se řežou závitníky. Mají základní tvar šroubu do něhož jsou vyfrézovány drážky. Při řezání vnitřních závitů na soustruhu se používá nejčastěji ručních, sadových nebo maticových závitníků.

10 Závity – výroba na soustruhu Řezání závitu na soustruhu závitovými hlavami Závitové hlavy se používají k řezání vnějších, méně často i vnitřních závitů v sériové výrobě na hrotových soustruzích, revolver. soustruzích a automatech. Řezání závitu na soustruhu závitovými hlavami Závitové hlavy se používají k řezání vnějších, méně často i vnitřních závitů v sériové výrobě na hrotových soustruzích, revolver. soustruzích a automatech.

11 Závity – výroba na soustruhu Soustružení metrických závitů soustružnickým nožem Vnější i vnitřní metrické závity velkých průměrů nelze řezat ani kruhovými závitovými čelistmi ani závitníky, ale jsou řezány soustružnickými noži různé konstrukce. Pro řezání vnějších závitů se používají soustružnické nože radiální s jedním profilem, hřebínkové s několika profily a na výrobu nejpřesnějších závitů se používají závitové nože hranolové a kotoučové. Jejich tvar a velikost jsou normalizovány. Vnitřní nože mají stejný tvar a konstrukci vnitřních nožů. Soustružení metrických závitů soustružnickým nožem Vnější i vnitřní metrické závity velkých průměrů nelze řezat ani kruhovými závitovými čelistmi ani závitníky, ale jsou řezány soustružnickými noži různé konstrukce. Pro řezání vnějších závitů se používají soustružnické nože radiální s jedním profilem, hřebínkové s několika profily a na výrobu nejpřesnějších závitů se používají závitové nože hranolové a kotoučové. Jejich tvar a velikost jsou normalizovány. Vnitřní nože mají stejný tvar a konstrukci vnitřních nožů.

12 Závity – výroba na soustruhu

13 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 13 Souhrn učiva Otázky pro opakování Jak se označuje metrický závit základní řady. Způsoby řezání závitů na soustruhu. Jak označujeme velký průměr závitu. Kde použijeme maticové závitníky. Otázky pro opakování Jak se označuje metrický závit základní řady. Způsoby řezání závitů na soustruhu. Jak označujeme velký průměr závitu. Kde použijeme maticové závitníky.

14 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 14 Použité zdroje MODERNÍ STROJÍRENSTVÍ pro školu a praxi Josef Dilinger a kol. ISBN 978-80-86706-19-1 Soustružník B. Janyš – K. Raft Obr. 2.str.111, 6;8 str.115, 9 str.116, 11 str. 118, 15;16 str. 121 Základní práce na konvenčních soustruzích Ivo Langer ISBN 80-7200-203-1


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka."

Podobné prezentace


Reklamy Google