Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK A ZÁVAZKY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK A ZÁVAZKY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012."— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK A ZÁVAZKY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Finanční gramotnost je poskytnout studentům oboru Klempíř potřebné informace o bankovních produktech, spoření a zadlužování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomika na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na majetek a závazky.

3 Majetek a závazky domácnosti MAJETEK A ZÁVAZKY

4 Majetek a závazky Chceme-li posoudit hospodaření domácnosti, nebudeme se pouze zabývat příjmy a výdaji rodiny, ale i jejím majetkem a závazky Majetek: to co rodina vlastní (nemovitosti, automobily, peníze na účtech, cenné papíry, vybavení domácnosti, sbírky) Závazky: čím naše výdaje kryjeme (dluhy, úvěry, půjčky)

5 Porovnání majetku a závazků Majetek Peníze (na účtu) Finanční majetek (akcie, cenné papíry) Nemovitosti (byt, dům, pozemek) Ostatní osobní majetek (auta, vybavení domácnosti ) Závazky Krátkodobé (do 1 roku) (krátkodobé půjčky i od přátel) Střednědobé (do 5 let) (spotřební úvěry, leasing na auto) Dlouhodobé (déle než 5 let) (hypotéka, úvěr ze stavebního spoření)

6 Rozvaha domácnosti Rozvaha domácnosti/jednotlivce ukazuje skutečný osobní majetek, pokud ho uvádíme v tržní ceně, tedy v takové, jakou majetek v této chvíli má, za jakou bychom ho mohli prodat. Cena bytu může stoupat, cena auta průběžně klesá, hodnota akcií se mění každým okamžikem.

7 Příklad: Škudlíkovi bydlí ve vlastním domě. Na běžném účtu mají stálý zůstatek 20 000 Kč. Na stavebním spoření mají naspořeno 85 000 Kč. Jsou majitelé auta a vybavení domácnosti. Čerpají hypoteční úvěr v celkové výši 1 000 000 Kč, a finanční leasing na auto 160 000 Kč. Osobní majetekOsobní závazky Vlastní nemovitost 3 000 000 KčFinanční leasing 160 000 Kč Běžný účet 20 000 KčHypoteční úvěr 1 000 000 Kč Stavební spoření 85 000 Kč Automobil 250 000 Kč Vybavení domácnosti 80 000 Kč Celkem: 3 435 000 Kč Celkem: 1 160 000 Kč Rodina Škudlíkovi by po prodeji veškerého majetku nezůstala zadlužena.

8 Rezerva v domácím rozpočtu Domácí rozpočet by měl být sestaven, tak aby bylo možné vytvářet finanční rezervu, kterou bychom mohli použít v případě nečekaných událostí. (ztráta zaměstnání, nemoc, úraz, nečekané výdaje) Obecné doporučení: tato rezerva by měla tvořit 3 až 6-ti násobek průměrného měsíčního příjmu rodiny nebo jednotlivce.

9 Shrnutí DOMÁCÍ FINANCE RODINNÝ ROZPOČET MAJETEK A ZÁVAZKY ( STAV PENĚZ) (STAV FINANCÍ) PŘEBYTEK SCHODEK ZÁVAZKY PŘEDLUŽENOST POKRYTY

10 ZDROJE www.office.microsoft.com KLÍNSKÝ, Petr; CHROMÁ, Danuše; TESAŘOVÁ, Svatava. Finanční gramotnost [online]. [cit. 16.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nuov.cz/uploads/Financni_gramo tnost_obsah_a_priklady_z_praxe_skol.pdf


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK A ZÁVAZKY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google