Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název tematické oblasti: Gastronomie Název učebního materiálu VY – 52- MF -03 Kuchařský kvíz Datum vytvoření: Datum ověření:

2  Učební materiál je určen pro žáky 3. ročníků oborů Kuchař – číšník a Stravovací a ubytovací služby Jde o motivační učební pomůcku, která je vytvořena na principu televizní hry AZ kvíz. Žáci si zde formou hry ověří a zopakují dosud nabyté znalosti z Technologie. Pomůcky: Dataprojektor, psací potřeby, papír nebo interaktivní tabule.

3  Metodický pokyn: Soutěží 2 skupiny po 3 žácích (červení a zelení). Každá skupina si určí svého zástupce. Cílem je propojit 3 strany trojúhelníku. Kliknutím na číslo v šestiúhelníku se zobrazí otázka. Na otázku odpovídá zástupce skupiny. V případě správné odpovědi se pro kontrolu klikne na otázku a zobrazí správná odpověď. Je-li odpověď chybná, učitel vyzve zástupce druhé skupiny k odpovědi. Po kliknutím na otázku se objeví správná odpověď. Modrým tlačítkem se učitel vrací zpět do základní obrazovky s pyramidou. Klikáním na spodní roh vybraného šestiúhelníku změní jeho barvu: - červená je správná odpověď 1. týmu - zelená je správná odpověď 2. týmu. - šedá barva znamená špatná odpověď Tlačítko náhradní otázky přesměruje na stránku s náhradními otázkami.

4 Náhradní otázky

5 Z kterých kostí se připravuje vývar A ? 1 Z hovězích kostí

6 Kolik minut se provařuje jíška? 2 20 minut

7 Jakou surovinou čistíme zakalené vývary ? 3 Syrovými bílky

8 Mezi které polévky řadíme zelnou? 4 Bílé polévky

9 Čím zahušťujeme bílé polévky? 5 Jíškou

10 Kolik minut se provařují bílé polévky? 6 Charakterizujte studené předkrmy Pikantní malé pokrmy, které povzbudí chuť k jídlu

11 Kolik minut se provařují bílé polévky? 7 Vyjmenujte základní výrobky studené kuchyně Majonéza a aspik

12 Kolik minut se provařují bílé polévky? 8 Co jsou kanapky ? Menší obložené chlebíčky

13 Kolik minut se provařují bílé polévky? 9 Jaký salát se používá k výrobě ruského vejce ? Vlašský salát

14 Kolik minut se provařují bílé polévky? 10 Které drůbež se používá k přípravě galantíny ? Vykostěné kuře nebo kachna

15 Kolik minut se provařují bílé polévky? 11 Která mouka se používá na přípravu palačinek ? Polohrubá mouka

16 12 Z jakých surovin lze připravit kvásek ? Droždí, vlažné mléko, cukr, mouka

17 13 Z jakého těsta lze připravit lívance ? Lité kynuté

18 Kolik minut se provařují bílé polévky? 14 Kde a čím zdobíme bavorské vdolečky ? Nahoře – povidla, strouhaný tvaroh, šlehačka

19 Kolik minut se provařují bílé polévky? 15 Pojmenujte smažený moučník z kynutého těsta, který má náplň uvnitř ? Koblihy

20 Kolik minut se provařují bílé polévky? 16 Z jakých surovin se připraví odpalované těsto ? Voda, olej, sůl, hladká mouka, vejce

21 17 Kolik minut se provařují bílé polévky? Z kterých surovin se připraví linecké těsto? Hladká mouka, máslo, cukr moučka, žloutky

22 18 Kolik minut se provařují bílé polévky? Z kterých surovin připravíme tažené těsto ? Hladká mouka, vejce, sůl, voda, olej, ocet případně rum

23 19 Kolik minut se provařují bílé polévky Do jaké vody vkládáme těstoviny před vařením ? Do vroucí osolené vody

24 20 Z jakého těsta připravujeme krupicové noky ? Z odpalovaného

25 21 Která příloha se podává k mexickému guláši ? Hrášková rýže

26 Kolik minut se provařují bílé polévky? 22 S kterou přílohou se podává karlovarský guláš ? Máslové noky

27 Kolik minut se provařují bílé polévky? 23 Jakým způsobem připravujeme šťávy k pečeným a dušeným masům ? Restováním

28 Kolik minut se provařují bílé polévky? 24 Zdůvodněte, proč se u plátků nasekávají okrajové blány ? Aby se maso při tepelné úpravě nekroutilo

29 Kolik minut se provařují bílé polévky? 25 Kterou surovinou protýkáme frankfurtskou hovězí pečeni ? Párky

30 Kolik minut se provařují bílé polévky? 26 Na jakém základu připravujeme hovězí pečeni znojemskou ? Na cibulovém základu

31 27 Čím se ochucuje telecí maso před pečením ? Solí

32 Kolik minut se provařují bílé polévky? 28 Jaké maso se použije na přípravu moravského vrabce ? Vepřová plec a bůček

33 29 Pojmenujte úpravu z vepřové plece pečené na cibulovém základu s česnekem a rajčatovým protlakem ? Vepřový vrabec

34 Kolik minut se provařují bílé polévky? 30 Která kořenová zelenina je typická pro přípravu boršče ? Červená řepa

35 Kolik minut se provařují bílé polévky? 31 Kterou ingrediencí zdobíme porci námořnického masa ? Plátky natvrdo uvařeného vejce

36 Kolik minut se provařují bílé polévky? 32 Čím protýkáme úpravu kuře na způsob bažanta ? Slaninou

37 Kolik minut se provařují bílé polévky? 33 Z jakého masa se připraví smažený soukenický řízek ? Z vepřového bůčku

38 Kolik minut se provařují bílé polévky? 34 Které koření patří do omáčky smetanový křen ? Muškátový květ

39 Kolik minut se provařují bílé polévky? 35 Jaké použití v kuchyni má smažený hrášek ? Vložka do hovězí polévky

40 Kolik minut se provařují bílé polévky? 36 Z jakého těsta se připraví vaječný svítek a kde se používá ? Z piškotového těsta použití jako vložka do hnědé polévky

41

42 Uveďte hlavní suroviny, které se použijí při přípravě segedínského guláše speciál ? Vepřová plec, slanina, paprika mletá, zelí kysané, smetana kyselá

43 Jaká platí zásada pro podávání pokrmů ze skopového masa ? Horký pokrm na předehřátý talíř

44 Kolik minut se provařují bílé polévky? Kdy solíme pokrmy z jater a ledvinek? Po tepelné úpravě

45 Kolik minut se provařují bílé polévky? Jak upravíme vepřový jazyk před smažením ? Uvaříme v osolené vodě, vychladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky

46 Které koření použijeme k ochucení kachny před pečením ? Kmín a sůl

47 Do jaké skupiny polévek patří hráškový krém ? Bílá smetanová polévka

48 Které koření použijeme k ochucení kachny před pečením ? Kmín a sůl

49 Použité zdroje: Archiv autora RUNŠTUK, Jaroslav a kol. Receptury teplých pokrmů. Český Těšín: IQ 147, 1995, ISBN iStockphoto [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.


Stáhnout ppt "Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google