Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

- leskle stříbřitý kov s modrým nádechem - málo reaktivní - za zvýšené teploty reaguje s halogeny, borem, uhlíkem, fosforem, arsenem a sírou - nereaguje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "- leskle stříbřitý kov s modrým nádechem - málo reaktivní - za zvýšené teploty reaguje s halogeny, borem, uhlíkem, fosforem, arsenem a sírou - nereaguje."— Transkript prezentace:

1

2 - leskle stříbřitý kov s modrým nádechem - málo reaktivní - za zvýšené teploty reaguje s halogeny, borem, uhlíkem, fosforem, arsenem a sírou - nereaguje s vodíkem a dusíkem - neochotně reaguje s kyselinami za vzniku kobaltnatých solí

3 Výskyt - arsenidy a sulfidy- smaltin CoAs2, kobaltin CoAsS a linnéit Co3S4 - často společně s niklem,olovem a mědí =>vedlejší nebo společný produkt těchto kovů Výroba - pražení rudy -> odstranění hlušiny(struska) - vzniká směs kovů a oxidů - vyluhování směsi kys. sírovou -> do roztoku železo, kobalt, nikl Rozpuštěný kobalt se upravuje do podoby hydroxidu: 2Co + ClO + 4OH + H2O --> 2Co(OH) 3 + Cl - Hydroxid se zahříváním převádí na oxidy. - Oxidy jsou redukovány na kov zahříváním s dřevěným uhlím. Použití - výroba barev, modré barvivo v keramickém a sklářském průmyslu - žárovzdorné slitiny - výroba magnetických slitin ( ocel Alnico [Al, Ni, Co], vynikající magnetické vlasnosti) - pokovování jako ochrana proti korozi

4 Oxidy CoO -olivově zelený prášek -příprava zahříváním hydroxidů, uhličitanů aj. za nepřístupu vzduchu -použití-keramický průmysl Co3O4 -černý -absorbuje kyslík Sulfidy -tvoří spoustu sulfidů kovového charakteru(CoS 2, Co2S4).

5 Halogenidy CoCl 2 CoBr 2 -modrý -zelený - oba vznikají účinkem volných halogenů na zahřátý kov CoF 3 -světle hnědý CoI 2 - modročerný Komplexy - Vitamin B12 - oktaedrický komplex s centrálním prvkem Co Kobalt tvoří nejčastěji oktaedrické a tetraedrické komplexy.


Stáhnout ppt "- leskle stříbřitý kov s modrým nádechem - málo reaktivní - za zvýšené teploty reaguje s halogeny, borem, uhlíkem, fosforem, arsenem a sírou - nereaguje."

Podobné prezentace


Reklamy Google