Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Ing. Petr Hanáček ELEKTRONICKÉ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Ing. Petr Hanáček ELEKTRONICKÉ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE."— Transkript prezentace:

1 ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Ing. Petr Hanáček ELEKTRONICKÉ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE

2 Elektronický měřící přístroj (EMP) Zařízení používané při měření, které obsahuje mimo jiných součástí také elektronické funkční prvky tvořené tranzistory, diodami, integrovanými obvody. Je to složitější zařízení, které ke své činnosti potřebuje zdroj elektrické energie ze sítě nebo z akumulátorů. Součástí el. přístrojů může být klasický měřící systém a ukazovací zařízení. součástí el. přístrojů může analogově-digitální převodník, výsledný měřený údaj v podobě čísel může být zobrazován na displeji.

3 Příklady EMP Elektronické voltmetry Osciloskopy Měřiče kmitočtu Měřící generátory Měřící zesilovače Čítače Měřiče parametrů elektronických součástek

4 Kladné vlastnosti EMP Můžeme měřit téměř všechny fyzikální veličiny, které lze převést na elektrické napětí nebo elektrický náboj. Široký rozsah měřených hodnot. Lze měřit veličiny, které trvají jen velmi krátký čas. Jednoduchá obsluha a práce s přístroji. U číslicových přístrojů jednoduché zjišťování měřené hodnoty. Lze dosáhnout vysoké přesnosti a spolehlivosti.

5 Požadavky pro konstrukci a výrobu EMP Použití kvalitních kontrolovaných součástek (součástky s dobrými parametry, teplotně stálé, s dlouhou dobou životnosti). Zajištění dokonalého stínění přístroje. Pokud u přístroje za provozu dochází k zahřívání, zajistit pasivní či aktivní chlazení přístroje.

6 Použití EMP velmi přesná laboratorní měření ve všech odvětvích průmyslu při kontrolním i přesném měření ve zdravotnictví – zdravotnické měřící a diagnostické přístroje

7 Rozdělení EMP podle možnosti využití Jednoúčelové - jsou vyrobeny pro měření jedné veličiny, příklad Měřič kapacity. Víceúčelové – měření více veličin na podobných principech, příklad Q-metr určený k měření L, C, R na principu rezonance. Univerzální – může měřit několik veličin v široké rozsahu hodnot, Příklad univerzální voltmetr pro měření napětí stejnosměrného i střídavého, nízkofrekvenčního i vysokofrekvenčního.

8 Rozdělení EMP pro měření el. veličin Přístroje k měření aktivních elektrických veličin a hodnot charakterizujících jejich průběhy – voltmetry, ampérmetry, wattmetry, kmitočtoměry, osciloskopy. Přístroje k měření pasivních elektrických veličin a elektrických vlastností součástek a obvodů – měřiče kapacity, indukčnosti, elektrické vodivosti, impedance, měřiče parametrů integrovaných obvodů. Generátory elektrických měřících signálů – nic neměří, ale měření elektrických vlastností součástek, obvodů a soustav není bez nich možný.

9 Ukázka elektronických voltmetrů

10 Ukázka laboratorního osciloskopu

11 Ukázka měřícího laboratorního generátoru


Stáhnout ppt "ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Ing. Petr Hanáček ELEKTRONICKÉ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE."

Podobné prezentace


Reklamy Google