Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VEŘEJNÉ MLUVENÉ PROJEVY Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová „I HAVE A DREAM…“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VEŘEJNÉ MLUVENÉ PROJEVY Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová „I HAVE A DREAM…“"— Transkript prezentace:

1 VEŘEJNÉ MLUVENÉ PROJEVY Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová „I HAVE A DREAM…“

2 Co už víme… Co už víme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Nahraď vyznačená slova českými synonymy:  Nahraď vyznačená slova českými synonymy: 1.Léčí se s chronickým zánětem průdušek. 2. Pravidelným cvičením si určitě zlepšíte kondici. 3. To, co uviděli, je úplně paralyzovalo. 4. Učitelé jsou mnohdy benevolentní k chybám žáků. 5. Byl jsem znechucen jeho cynickým smíchem. 5. Zítra soud vynese konečný verdikt. 6. Myslím si, že jeho nabídka se jim zdála lukrativní. 7. Mezi výkony družstev byl markantní rozdíl.

3 Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykŘEČNICTVÍ rétorika monolog X dialog funkce cíl struktura projevu druhy projevů výstavba jazykové prostředky figury

4 Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  VÝSTAVBA PROJEVU: ÚVODNÍ ÚVODNÍ : oslovení posluchače (projev skromnosti, úcty a zájmu) – formulace hlavní myšlenky a proč právě budeme hovořit o tomto tématu; STŘEDNÍ ČÁST STŘEDNÍ ČÁST: vysvětlování, obhajoba, důvody, dokazování správnosti (argumentace); ZÁVĚREČNÁ ČÁST: ZÁVĚREČNÁ ČÁST: shrneme svou argumentaci, apelujeme (přesvědčujeme) poslucha- če – poděkování a rozloučení.  PROSTŘEDKY PROJEVU: - oslovení 2. os. č. mn. (jistě si umíte představit) a 1. os. č. mn. (jak všichni dobře víme) – výběr působivých slov a srozumitelných větných celků, - řečnická otázka, hyperbola, eufemismus, stupňování, ironie, metafora, metonymie, převrácený slovosled; - práce s hlasem, mimika a gestikulace.

5 Procvičování… Procvičování… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Přečti si ukázku veřejného projevu. Zaměř se na jednotlivé rysy projevů.  Nyní si připrav kratší projev na libovolné téma. (…) mnoho lidí se s údivem ptalo, kde jsem. Dovolte mi tedy, abych se sám představil tak objektivním způsobem, jak jen je v lidských silách. Jsem synem dvou civilizací, které v jistém dějinném období uzavřely šťastné manželství. První z nich, sedm tisíc roků stará, je civilizace faraónů, druhá, stará čtyři sta let, je civilizace islámská. Není asi třeba, abych někomu z vás některou z těch dvou civilizací představoval, protože jste elita, učená společnost. Ale v naší současné situaci poznávání a vzájemných styků snad nebude na škodu malá připomínka. (…) (…) Bylo mým osudem, dámy a pánové, že jsem se narodil do klína těchto dvou civilizací a že jsem sál jejich mléko, žil z jejich literatury a umění. Pak jsem pil nektar vaší bohaté a okouzlující kultury. Z inspirace tím vším – stejně jako z mých vlastních vroucích snů a přání – se jako krůpěje rosy drala slova z mého nitra. (…)

6 Něco navíc… Něco navíc… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Podívej se na scénku z pořadu O češtině, která sleduje výběr  Podívej se na scénku z pořadu O češtině, která sleduje výběr jazykových prostředků kamelotů (pouliční prodavač novin). Zamysli se nad tím, je-li něco využíváno i v řečnických projevech. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10098745482-o-cestine/212563235500006/video/

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Martin Luther King and His Famous Speech http://www.youtube.com/watch?v=jyR8h9iimw4 Mám sen, že jednoho dne i stát Mississippi, stát sužovaný horkem žáru nespravedlnosti a útisku, bude přeměněn v oázu svobody a spravedlnosti. Mám sen, že mé čtyři malé děti budou jednoho dne žít v národě, ve kterém nebudou souzeny podle barvy kůže, ale podle jejich charakteru. Dnes mám sen! Mám sen, že jednoho dne, dole v Alabamě, s jejími zkaženými rasisty, s jejím guvernérem, kterému rty přetékají slovy o “intervenci” a “zrušení” – jednoho dne právě tam v Alabamě budou malí černoušci a malé černošky moci chytit za ruku malé bělochy a bělošky jako by to byli jejich sestry a bratři. Dnes mám sen!

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba…  Vysvětli následující pojmy. Jakou mají funkci v řečnických projevech?  gradace:  metafora:  mimika:  argumentace:  agitace:  sugesce:  gestikulace:

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykZdroje… http://www.elabs.com/van/I_have_a_dream-KING.htm http://www.youtube.com/watch?v=jyR8h9iimw4 http://www.ceskatelevize.cz/porady/10098745482-o-cestine/212563235500006/video/ http://office.microsoft.com/cs-cz/images HOFFMANNOVÁ, Jana, HOFFMANN, Bohuslav. Český jazyk. Literatura a komunikace. 1. vyd. Praha: SPL – PRÁCE, 2000. ISBN 80-86287-30-0, str. 37-42.


Stáhnout ppt "VEŘEJNÉ MLUVENÉ PROJEVY Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová „I HAVE A DREAM…“"

Podobné prezentace


Reklamy Google