Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Politické procesy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Politické procesy."— Transkript prezentace:

1 Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Politické procesy v Československu

2 Převzetí moci komunisty V únoru 1948 vládlo v Československu velké politické napětí. V únoru 1948 vládlo v Československu velké politické napětí. Vrcholem bylo, když téhož měsíce bylo osm nekomunistických členů SNB na vysokých postech nahrazeno komunisty. Vrcholem bylo, když téhož měsíce bylo osm nekomunistických členů SNB na vysokých postech nahrazeno komunisty. Dne 20. 2. 1948 ministři strany národně socialistické, lidové a demokratické podali na protest demisi. Nečekali, že prezident Edvard Beneš demisi přijme. Ten však na ni pod tlakem přistoupil. Dne 20. 2. 1948 ministři strany národně socialistické, lidové a demokratické podali na protest demisi. Nečekali, že prezident Edvard Beneš demisi přijme. Ten však na ni pod tlakem přistoupil.

3 25. února 1948 převzali komunisté moc ve státě. Znamenalo to počátek nastolování nedemokratického režimu, počátek omezování lidských svobod, dobu násilné kolektivizace a počátek politických procesů. 25. února 1948 převzali komunisté moc ve státě. Znamenalo to počátek nastolování nedemokratického režimu, počátek omezování lidských svobod, dobu násilné kolektivizace a počátek politických procesů. Demise= odstoupení z funkce nebo úřadu Demise= odstoupení z funkce nebo úřadu SNB= sbor národní bezpečnosti SNB= sbor národní bezpečnosti Kolektivizace= proces, při kterém byli soukromí zemědělci zbaveni půdy a zařazeni do kolektivního hospodářství Kolektivizace= proces, při kterém byli soukromí zemědělci zbaveni půdy a zařazeni do kolektivního hospodářství

4 Třídní nepřítel Komunisté neustále hledali třídního nepřítele (tj. pro ně nepohodlné osoby). Komunisté neustále hledali třídního nepřítele (tj. pro ně nepohodlné osoby). První zatýkání proběhlo již během únorového převratu. První zatýkání proběhlo již během únorového převratu. Kromě věznic byly budovány i tábory nucených prací a pomocné technické prapory (PTP), kam byly politicky nepohodlné osoby posílány. Mimo jiné tak byla zajištěna levná pracovní síla. Kromě věznic byly budovány i tábory nucených prací a pomocné technické prapory (PTP), kam byly politicky nepohodlné osoby posílány. Mimo jiné tak byla zajištěna levná pracovní síla. Lidé v táborech byli nuceni těžce pracovat, zejména v dolech či hutích. Lidé v táborech byli nuceni těžce pracovat, zejména v dolech či hutích.

5 Pomník v Karviné připomínající vojenské tábory nucených prací

6 Politické procesy Komunisté předem plánovali, kolik procesů Komunisté předem plánovali, kolik procesů s třídními nepřáteli se má uskutečnit. s třídními nepřáteli se má uskutečnit. Pro tyto účely byl speciálně zřízen státní soud. Ten vynesl 232 trestů smrti, z nichž 178 bylo vykonáno. Pro tyto účely byl speciálně zřízen státní soud. Ten vynesl 232 trestů smrti, z nichž 178 bylo vykonáno. Byly používány brutální metody výslechů a vynucených přiznání, jako je bití, nedostatek potravy, nucené bdění, zima, malá místnost. Byly používány brutální metody výslechů a vynucených přiznání, jako je bití, nedostatek potravy, nucené bdění, zima, malá místnost. Samotné soudní líčení bylo zmanipulované, mělo předem daný scénář. Lidé se výpovědi museli učit nazpaměť. Samotné soudní líčení bylo zmanipulované, mělo předem daný scénář. Lidé se výpovědi museli učit nazpaměť.

7 Heliodor Píka Roku 1949 byl v rámci politických procesů obviněn z velezrady a odsouzen k smrti oběšením. Roku 1949 byl v rámci politických procesů obviněn z velezrady a odsouzen k smrti oběšením. Byl to významný československý voják, představitel protinacistického odboje. Byl to významný československý voják, představitel protinacistického odboje.

8 JUDr. Milada Horáková Symbolický hrob Milady Horákové na vyšehradském hřbitově Symbolický hrob Milady Horákové na vyšehradském hřbitově Tato politička Tato politička byla obviněna byla obviněna za vykonstruované za vykonstruované spiknutí a velezradu. spiknutí a velezradu. Spolu s dalšími byla odsouzena k trestu smrti. Spolu s dalšími byla odsouzena k trestu smrti. Poprava byla vykonána oběšením na dvoře pankrácké věznice v červnu roku 1950. Poprava byla vykonána oběšením na dvoře pankrácké věznice v červnu roku 1950.

9 Detail busty Milady Horákové Byla jedinou ženou popravenou v rámci těchto soudních řízení. Byla jedinou ženou popravenou v rámci těchto soudních řízení. Díky své neústupnosti během svého soudu se stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany. Díky své neústupnosti během svého soudu se stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany. Na soudní proces byly rozdávány vstupenky, a to dokonce i ve školách, pracující byli sváženi autobusy. Na soudní proces byly rozdávány vstupenky, a to dokonce i ve školách, pracující byli sváženi autobusy.

10 Další procesy Politické procesy se dotkly všech složek společnosti. Politické procesy se dotkly všech složek společnosti. Pronásledováni byli představitelé vysokých škol, důstojníci. Pronásledováni byli představitelé vysokých škol, důstojníci. Nepřátele hledali komunisté i ve vlastních řadách. Nepřátele hledali komunisté i ve vlastních řadách. Roku 1952 byl popraven generální tajemník KSČ Rudolf Slánský a slovenský politik Vladimír Clementis. Roku 1952 byl popraven generální tajemník KSČ Rudolf Slánský a slovenský politik Vladimír Clementis.

11 Boj proti církvi K vysokým trestům byli odsuzováni i církevní hodnostáři. KSČ se snažila omezit vliv církve. Za nelegální činnost byli duchovní zatýkáni. K vysokým trestům byli odsuzováni i církevní hodnostáři. KSČ se snažila omezit vliv církve. Za nelegální činnost byli duchovní zatýkáni. Roku 1950 bylo odsouzeno 10 představitelů církevních řádů na dva roky až na doživotí. Roku 1950 bylo odsouzeno 10 představitelů církevních řádů na dva roky až na doživotí. Téhož roku došlo v rámci akce K k likvidace všech mnišských řádů a řeholí. Téhož roku došlo v rámci akce K k likvidace všech mnišských řádů a řeholí. Tento proticírkevní postoj KSČ vedl spíše k růstu zájmu o církev, zejména mezi mládeží. Pořádaly se například soutěže o znalost Nového zákona, které se účastnily tisíce mladých. Tento proticírkevní postoj KSČ vedl spíše k růstu zájmu o církev, zejména mezi mládeží. Pořádaly se například soutěže o znalost Nového zákona, které se účastnily tisíce mladých.

12 Čihošťský zázrak Kostel v Čihošti Je jedním z příkladů, jak si KSČ dokázala najít jakoukoliv záminku k tomu, aby mohla obvinit nevinné lidi, zde konkrétně z řad církevních hodnostářů.

13 Dne 11. prosince 1949, při mši svaté, se prý podle svědků pohnul při kázání faráře Josefa Toufara půlmetrový kříž umístěný na hlavním oltáři. Dne 11. prosince 1949, při mši svaté, se prý podle svědků pohnul při kázání faráře Josefa Toufara půlmetrový kříž umístěný na hlavním oltáři. V lednu roku 1950 byl farář Toufar zatčen příslušníky Státní bezpečnosti a mučen. V lednu roku 1950 byl farář Toufar zatčen příslušníky Státní bezpečnosti a mučen. Měl být přinucen k doznání, že při mši manipuloval s křížkem na oltáři. Měl být přinucen k doznání, že při mši manipuloval s křížkem na oltáři. Farář na následky mučení zemřel. Farář na následky mučení zemřel.

14 Procvičování: „Je to zvláštní shoda okolností; když se měla narodit Jana, udělala jí místo na světě naše máma. Teď dělám tu výměnu životů zase já. … Jdu s hlavou vztyčenou – musí se umět i prohrát. To není hanba. I v boji se padá, a co je jiného život než boj.“ „Je to zvláštní shoda okolností; když se měla narodit Jana, udělala jí místo na světě naše máma. Teď dělám tu výměnu životů zase já. … Jdu s hlavou vztyčenou – musí se umět i prohrát. To není hanba. I v boji se padá, a co je jiného život než boj.“ Toto jsou slova političky obviněné za spiknutí a velezradu, popravené roku 1950 pankrácké věznici. Jak se jmenovala? Co víš o procesu s touto doktorkou?

15 Co se odehrálo v tomto kostele a jaké to mělo následky? Co se odehrálo v tomto kostele a jaké to mělo následky?

16 O kom nejspíše mluví následující text? O kom nejspíše mluví následující text? Byl to československý voják a legionář, významný představitel zahraničního československého protinacistického odboje a oběť komunistického teroru. Byl to československý voják a legionář, významný představitel zahraničního československého protinacistického odboje a oběť komunistického teroru.

17 Jaké znáš další osoby popravené v rámci politických procesů? V jakých složkách společnosti komunisté hledali „třídní nepřátele“?

18 Použité zdroje: Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_stranahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana UTITZ, Bedřich. Neuzavřená kapitola : politické procesy padesátých let. Vydání první. Praha : Lidové nakladatelství, 1990. 133 s. ISBN 80-7022-091-0. UTITZ, Bedřich. Neuzavřená kapitola : politické procesy padesátých let. Vydání první. Praha : Lidové nakladatelství, 1990. 133 s. ISBN 80-7022-091-0. IVANOV, Miroslav. Justiční vražda aneb smrt Milady Horákové. Praha : XYZ, 2008. 338 s. ISBN 978-80-7388-035-4. IVANOV, Miroslav. Justiční vražda aneb smrt Milady Horákové. Praha : XYZ, 2008. 338 s. ISBN 978-80-7388-035-4. Zdroj obrázků – http://cs.wikipedia.org


Stáhnout ppt "Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Politické procesy."

Podobné prezentace


Reklamy Google