Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/02.0010."— Transkript prezentace:

1 Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/

2 Koření – zelené koření (byliny) Ing. Miroslav Zifčák

3 Slide 1 Bobkový list  Jedná se o listy stále zeleného vavřínu pravého, který roste ve Středomoří  Chuť je mírně nahořklá, obsahuje hořčiny a glykosidy podporující trávení  Přidává se do omáček, polévek, je součástí kořenících směsí a bujónů  Není dobré ho dlouho vařit - hořkne

4 Slide 1 Bobkový list

5 Slide 1 Tymián  Jedná se listy, popř. i stonky nízkého keře tymiánu  Tymián obsahuje silice a třísloviny, které mají pozitivní dopad na lidské zdraví – mají antiseptické účinky  Má léčivé účinky – působí proti nadýmání a průjmům, mírní kašel

6 Slide 1 Tymián

7 Slide 1 Bazalka  Jedná se jednoletou bylinu  Používají se listy a nať  má různou barvu přes zelenou, narůžovělou až po mírně fialovou  Pochází z Asie, daří se jí v teplejších oblastech  Má léčivé účinky – podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, při poruchách trávení, proti nevolnostem  Používá se do salátů, k těstovinám, pizze, do luštěnin, na maso (drůbeží, skopové)

8 Slide 1 Bazalka

9 Slide 1 Majoránka  Jedná se většinou o jednoletou bylinu  Používají se listy a nať  Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy  Má léčivé účinky – podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení – umožňuje vyměšování žaludečních šťáv, používá se proti nevolnostem  Používá se do masa (mletého), paštik, zabíjačkových specialit, do bramboráků, do gulášů  Neměla by se dlouho vařit – přidáváme až do hotového pokrmu

10 Slide 1 Majoránka

11 Slide 1 Oregano  Jiný název dobromysl  Jedná se o bylinu s léčivými účinky – zklidňuje i podporuje trávení, má aseptické účinky  Připomíná velkou mateřídoušku – květe nachovými květy  Používá se na ryby, maso (hovězí, vepřové, telecí, drůbeží), těstoviny, paštiky, rajčata, guláše

12 Slide 1 Oregano

13 Slide 1 Saturejka  Polokeř pocházející ze Středomoří  Má opět léčivé účinky – působí proti průjmům, nadýmání, má močopudné účinky, používá se při dietě, kdy lidé omezují pepř (částečně chuť pepř nahrazuje)  Obsahuje silice, třísloviny  Používáme ji k masu, rybám, houbám, hodí se i k rajčatům

14 Slide 1 Saturejka

15 Slide 1 Šalvěj  Bylina pocházející ze Středomoří, je částečně zdřevnatělá  Má opět léčivé účinky – má protizánětlivé účinky, omezuje pocení  Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy a hořčiny  Používáme ji k masu, rybám, paštiky, omáčky

16 Slide 1 Šalvěj

17 Slide 1 Rozmarýna  Stále zelený keř pocházející ze Středomoří  Má opět léčivé účinky – působí proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku, podporuje vylučování žluči, má antiseptické účinky  Voní po kafru a má nasládlou chuť  Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy a hořčiny  Používáme ji k masu, rybám, zelenina, pizza, těstoviny, nádivky

18 Slide 1 Rozmarýna

19 Slide 1 Použitá literatura: Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6

20 Slide 1 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/02.0010."

Podobné prezentace


Reklamy Google