Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/02.0010."— Transkript prezentace:

1 Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/02.0010

2 Koření – zelené koření (byliny) Ing. Miroslav Zifčák

3 Slide 1 Bobkový list  Jedná se o listy stále zeleného vavřínu pravého, který roste ve Středomoří  Chuť je mírně nahořklá, obsahuje hořčiny a glykosidy podporující trávení  Přidává se do omáček, polévek, je součástí kořenících směsí a bujónů  Není dobré ho dlouho vařit - hořkne

4 Slide 1 Bobkový list http://unavenavarecka.blogspot.cz/2013/04/povidani-o-bylinkach-bobkovy-list.html

5 Slide 1 Tymián  Jedná se listy, popř. i stonky nízkého keře tymiánu  Tymián obsahuje silice a třísloviny, které mají pozitivní dopad na lidské zdraví – mají antiseptické účinky  Má léčivé účinky – působí proti nadýmání a průjmům, mírní kašel

6 Slide 1 Tymián http://botanika.wendys.cz/kytky/foto.php?3843:3

7 Slide 1 Bazalka  Jedná se jednoletou bylinu  Používají se listy a nať  má různou barvu přes zelenou, narůžovělou až po mírně fialovou  Pochází z Asie, daří se jí v teplejších oblastech  Má léčivé účinky – podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, při poruchách trávení, proti nevolnostem  Používá se do salátů, k těstovinám, pizze, do luštěnin, na maso (drůbeží, skopové)

8 Slide 1 Bazalka http://www.garten.cz/a/cz/3001-ocimum-basilicum-bazalka-prava/

9 Slide 1 Majoránka  Jedná se většinou o jednoletou bylinu  Používají se listy a nať  Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy  Má léčivé účinky – podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení – umožňuje vyměšování žaludečních šťáv, používá se proti nevolnostem  Používá se do masa (mletého), paštik, zabíjačkových specialit, do bramboráků, do gulášů  Neměla by se dlouho vařit – přidáváme až do hotového pokrmu

10 Slide 1 Majoránka http://recepty.netcabinet.net/stranky/bylinky_majoranka.html

11 Slide 1 Oregano  Jiný název dobromysl  Jedná se o bylinu s léčivými účinky – zklidňuje i podporuje trávení, má aseptické účinky  Připomíná velkou mateřídoušku – květe nachovými květy  Používá se na ryby, maso (hovězí, vepřové, telecí, drůbeží), těstoviny, paštiky, rajčata, guláše

12 Slide 1 Oregano http://jobe.cz/byliny/bylinar/dobromysl/dobromyslindex.htm

13 Slide 1 Saturejka  Polokeř pocházející ze Středomoří  Má opět léčivé účinky – působí proti průjmům, nadýmání, má močopudné účinky, používá se při dietě, kdy lidé omezují pepř (částečně chuť pepř nahrazuje)  Obsahuje silice, třísloviny  Používáme ji k masu, rybám, houbám, hodí se i k rajčatům

14 Slide 1 Saturejka http://www.garten.cz/a/cz/4378-satureja-hortensis-saturejka-zahradni/

15 Slide 1 Šalvěj  Bylina pocházející ze Středomoří, je částečně zdřevnatělá  Má opět léčivé účinky – má protizánětlivé účinky, omezuje pocení  Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy a hořčiny  Používáme ji k masu, rybám, paštiky, omáčky

16 Slide 1 Šalvěj http://www.lecivapriroda.cz/receptar/salvej-lekarska/

17 Slide 1 Rozmarýna  Stále zelený keř pocházející ze Středomoří  Má opět léčivé účinky – působí proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku, podporuje vylučování žluči, má antiseptické účinky  Voní po kafru a má nasládlou chuť  Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy a hořčiny  Používáme ji k masu, rybám, zelenina, pizza, těstoviny, nádivky

18 Slide 1 Rozmarýna http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/rozmaryn-bylinka-pro-povzbuzeni/

19 Slide 1 Použitá literatura: Obr. 1 http://unavenavarecka.blogspot.cz/2013/04/povidani-o-bylinkach-bobkovy-list.htmlhttp://unavenavarecka.blogspot.cz/2013/04/povidani-o-bylinkach-bobkovy-list.html Obr. 2 http://recepty.netcabinet.net/stranky/bylinky_majoranka.htmlhttp://recepty.netcabinet.net/stranky/bylinky_majoranka.html Obr. 3 http://www.lecivapriroda.cz/receptar/salvej-lekarska/http://www.lecivapriroda.cz/receptar/salvej-lekarska/ Obr. 4 http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/rozmaryn-bylinka-pro-povzbuzeni/http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/rozmaryn-bylinka-pro-povzbuzeni/ Obr. 5 http://jobe.cz/byliny/bylinar/dobromysl/dobromyslindex.htmhttp://jobe.cz/byliny/bylinar/dobromysl/dobromyslindex.htm Obr. 6 http://www.garten.cz/a/cz/4378-satureja-hortensis-saturejka-zahradni/http://www.garten.cz/a/cz/4378-satureja-hortensis-saturejka-zahradni/

20 Slide 1 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/02.0010."

Podobné prezentace


Reklamy Google