Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu."— Transkript prezentace:

1 TUKY = LIPIDY

2 Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.

3 Rozdělení tuků 1. podle skupenství: pevné tuky (jsou to estery kyselin palmitové a stearové): sádlo, máslo, lůj kapalné tuky (jsou to estery kyseliny olejové): rostlinné oleje, rybí tuk

4 2. podle původu: rostlinné tuky: získávají se lisováním semen a plodů olejnatých rostlin (konopný olej, lněný olej, kokosový olej, slunečnicový olej..) živočišné tuky: získávají se vytavováním (škvařením) z živočišných tkání (rybí tuk, sádlo, hovězí lůj…)

5 Vlastnosti tuků Mají nízkou teplotu tání Jsou nerozpustné ve vodě Rozpouští se v organických rozpouštědlech Na vzduchu se rozkládají = žluknou a zapáchají Tekuté oleje se ztužují na tuhé tuky (jde o chem. reakci s vodíkem za přítomnosti katalyzátoru)

6 Mýdla Jsou sodné nebo draselné soli mastných kyselin. Vznikají reakcí hydroxidu sodného nebo draselného s tukem. Sodná mýdla jsou tuhá – toaletní mýdla Draselná mýdla jsou mazlavá - dezinfekční

7 Význam tuků Zásobní látka s vysokým obsahem energie.


Stáhnout ppt "TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu."

Podobné prezentace


Reklamy Google