Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Nahraď dané činnosti jinými, které ulehčí danou činnost  Vynášení kbelíků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Nahraď dané činnosti jinými, které ulehčí danou činnost  Vynášení kbelíků."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Nahraď dané činnosti jinými, které ulehčí danou činnost  Vynášení kbelíků na stavbě do vyšších pater.  Jedoucí automobil vytahující havarované vozidlo.  Přesouvání těžkého nákladu automobilem, na nedaleké místo.

2 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 2. Co o tématu znám Jednoduché stroje NEZMENŠUJÍ vykonanou PRÁCI. Pouze nám jí ZJEDNODUŠUJÍ. Práci zmenšíme pouze tehdy, když zmenšíme sílu potřebnou k přemístění tělesa. Což se zde bohužel neděje! Kladka je kolo se zářezem na provaz (lano).

3 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 3. Jaké si řekneme nové termíny Druhy kladek : PEVNÁ KLADKA - je jednoduchý stroj, který je pevně zavěšen. Využití je tam, kde je výhodnější působit silou jiným směrem. VOLNÁ KLADKA - Je jednoduchý stroj, který visí na lanech a není pevně přichycen. Umožňuje nám zmenšit sílu na polovinu. Dráha se ale zdvojnásobí.

4 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 4. Co si řekneme nového Jestliže spojíme pevnou a volnou kladku, vznikne kladkostroj. Podle počtu volných kladek nám umožňuje zmenšovat sílu několikrát. Př. Kladkostroj se 2 volnými kladkami nám zmenší sílu čtyřikrát.

5 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 5. Procvičení a příklady Uveďte příklady, kde se můžete setkat s jednotlivými druhy kladek. PEVNÁ KLADKAVOLNÁ KLADKA Na kladkostroj se 4 volnými kladkami působíme silou 6 N. Jak velkou tíhovou silou je těleso přitahováno k Zemi?

6 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 6. Něco na víc Využití kladky v historii Již ve starověku se využívala kladka. Uměli by jste uvést příklady při jakých činnostech? Využití kladky ve sportu Kladka se využívá hojně například v posilovacích strojích. Zdůvodni proč a jak.

7 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 7. CLIL Pulley:  Fixed pulley  Loosed pulley wheel rope

8 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 8. Zpětná vazba - test Stručně odpověz na otázky 1.Co je to kladka? 2.Jaké jsou druhy kladek? 3.Ulehčí nám kladka práci? Proč? 4.Ulehčí nám kladka sílu? Proč? 5.Co je to kladkostroj? 6.Kde se jednotlivé druhy kladek využívají?

9 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 9. Použité zdroje http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Nahraď dané činnosti jinými, které ulehčí danou činnost  Vynášení kbelíků."

Podobné prezentace


Reklamy Google