Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUMDrahomír Havlíček Název DUMSpalovač mrtvol Kód DUMVY_32_INOVACE_ 5.3.6 Datum vytvoření 4. 6. 2012 PředmětČeský jazyk a literatura Tematická oblastLiteratura po roce 1945 Výstup ŠVPŽák interpretuje vybrané literární dílo. Anotace DUMPrezentace určená k interpretaci díla Spalovač mrtvol. Obsahuje základní informace o díle a jeho autorovi. Metodický popisPrezentace určená k výkladu v hodině. Vhodná i pro samostatnou přípravu žáků ke státní maturitní zkoušce. HodnoceníPrezentace se osvědčila. Žáci na základě vlastní četby interpretovali dílo a zasadili ho do literárně-historického kontextu. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

3 Okolnosti vzniku kniha vydaná v roce 1967 v nakladatelství Československý spisovatel někdy definována jako groteskní hororová novela o zlu skrytém pod maskou dobrotivosti žánrově nevyhraněné dílo, někdy uváděno i jako román dílo označováno i jako psychologický horor s prvky černého humoru a grotesky r. 1968 zfilmováno – režisér Juraj Herz

4 Kompozice knihy 15 číslovaných kapitol motto: citace italského spisovatele G. Papiniho: „Největší lstí ďábla je, když sám o sobě prohlašuje, že není.“ G. Papini konvertoval ke katolicismu a pak sympatizoval s fašismem charakter panoptikálních obrazů, jež evokují náznaky hrůzy (některé postavy bez zjevného významu, opakují se v jednotlivých částech knihy, a tak propojují jednotlivé příběhy)

5 Hlavní postava Karel Kopfrkingl – zpočátku vlídný a spořádaný zaměstnanec krematoria, otec rodiny oblíbenou četbou tibetský cestopis A. David-Neelové odtud čerpá myšlenky o vznešenosti zpopelňování (pro něho akt proměny, očisty, osvobození člověka) snaha o vylepšování světa – převážně ve slovní rovině nekuřák, abstinent, svoji citlivost demonstruje vztahem k hudbě (postupně se mění oblíbení autoři vážné hudby)

6 Hlavní postava místa i osoby nazývá nadnesenými a exotickými jmény  sám si nechává říkat Romane  ženu oslovuje Lakmé  krematorium je Chrám smrti žije izolovaně – pouze návštěvy přítele Williho Reinkeho (přesvědčený nacista)

7 Proměna hlavního hrdiny pod vlivem přítele Williho – myšlenka rasové nadřazenosti postupná přeměna a nakonec rozpad osobnosti pana Kopfrkingla po vzniku protektorátu názory o nadřazenosti rasy cestou k povýšení překážkou židovský původ manželky (zavraždí ji i syna Miliho) pokusí se zavraždit i dceru Zinu vše interpretuje jako pomoc bližnímu v jeho představách přichází tibetský vyslanec a označuje ho za novou inkarnaci Buddhy tři andělé – ve skutečnosti zřízenci psychiatrické léčebny hrdina i nadále přesvědčen o svém mesiášství motivace jednání hlavního hrdiny zůstává zastřená

8 Vypravěč próza vyprávěna v er-formě hlavní hrdina pronáší dlouhé monology – získává dominantní postavení, vypravěč místy přejímá jeho slovní zásobu přesto vypravěč zůstává nezaujatý, události neinterpretuje v jedné větě konfrontovány i dva zorné úhly pohledu (hlavní postavy, vypravěče)

9 Hra se jmény příjmení Strauss, Dvořák, Janáček a Wágner – hrdinova záliba v hudbě, pořadí jmen snad spojitost s ideovým zráním jména spolupracovníků – Lišková, Zajíc, Fenek, Beran – symbolika hrdinova přesvědčení o rovnosti zvířat a lidí

10 Kontext autorovy tvorby v pořadí čtvrtá autorova kniha podobná knihám Myši Natálie Mooshabrové a Příběh kriminálního rady v centru pozornosti nositelé zla hlavní hrdina místy připomíná hrdinu z knihy Pan Theodor Mundstock (mesiášství a psychická rozpolcenost) zlo nejprve utajeno, postupně odkrýváno – podobné novele Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

11 Ladislav Fuks (1923 – 1994) studium filozofie, psychologie, dějin umění a pedagogiky na Filozofické fakultě KU zaměstnán v papírenském průmyslu, státních kulturních institucích, nakonec profesionální spisovatel autor psychologické prózy hlavními hrdiny lidé psychicky deformovaní ústředními tématy tvorby strach, úzkost, vědomí blížícího se nebezpečí prózy precizně vystavěné, promyšlené, logika příběhu až zarážející časté využívání metody tzv. opakování motivů, důležitá práce se symboly prózy až groteskně absurdní někdy přiřazován k magickému realismu

12 Dílo román Pan Theodor Mundstock (1963) – prvotina, kniha o osamocenosti člověka uprostřed absurdního světa, zde zasazen do kontextu 2. světové války próza Myši Natálie Mooshabrové (1970) – propojení hororu a pohádky s prvky sci-fi, alegorie nelidského systému román Variace pro temnou strunu detektivka Příběh kriminálního rady (1983)

13 Seznam použitých zdrojů: DOKOUPIL, Blahoslav a Miroslav ZELINSKÝ. Slovník české prózy 1945-1994. Vyd. 1. Ostrava: Sfinga, 1994, 490 p. ISBN 80-854-9184-2. Odmaturuj! z literatury. Vyd. 3. rozš., dotisk. Editor Eva Hánová. Brno: Didaktis, c2004, 208 s. Odmaturuj!. ISBN 80-735-8016-0. Odmaturuj! z literatury. Vyd. 1., dotisk. Editor Iveta Havlíčková. Brno: Didaktis, 2004, 176 s. Odmaturuj!. ISBN 80-862-8583-9. PROKOP, Vladimír. Přehled české literatury 20. století. 1. vydání. Sokolov: O.K.Soft, 2011. FUKS, Ladislav. Spalovač mrtvol. Vyd. 3. Editor Miloš Pohorský. V Praze: Odeon, 2003, 142 s. ISBN 80-207-1127-9.


Stáhnout ppt "ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google