Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012."— Transkript prezentace:

1 DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012 Šablona: III/2 Sada: A3_58 Datum ověření ve výuce: 7. 1. 2014 Třída: 3 PČ

2 DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta při zácpě a průjmu Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května 3 373 72 Lišov IČO: 75050111REDIZO: 651023599

3 PŘI PRŮJMU A ZÁCPĚ

4 PŘI PRŮJMU při těžším a déletrvajícím průjmu hrozí ztráta tekutin, minerálních látek, vitaminů… jíst během dne malé porce jídla, častěji vyřadit nadýmavou a špatně stravitelnou zeleninu vhodná zelenina vařená a dušená, nevhodná zelenina nadýmavá, syrová nevhodné jsou všechny druhy luštěnin omezit ovoce

5 konzumace pečiva vhodné bílé pečivo nevhodné celozrnné pečivo, čerstvé kynuté pečivo, müsli omezit mléko a některé mléčné výrobky maso, uzeniny a uzenářské výrobky vhodné maso - libové drůbeží, ryby, libové vepřové a hovězí maso nevhodná tučná masa - vepřový bůček, tučné drůbeží maso, skopové, zvěřina, uzené maso, vnitřnosti, zabíjačkové pokrmy a uzeniny vejce vhodná vařená vejce nevhodná míchaná smažená vejce

6 tuky přidávat v malém množství do hotových pokrmů, např.: máslo, rostlinný olej, tučná jídla zhoršují průjmy vynechat smažená jídla a přepálené tuky, tučné pokrmy nápoje vhodné neperlivé nápoje, mírně slazený slabý čaj nevhodné perlivé nápoje, nápoje s vyšším obsahem cukru a alkoholické nápoje

7 PŘI ZÁCPĚ vhodná strava s vyšším obsahem vlákniny a dostatečným příjmem tekutin pít alespoň 2,5 l tekutin denně, vhodné ovocné šťávy, džusy, minerální vody, bylinné nebo ovocné čaje jíst denně ve stejnou dobu k navození pravidelného vyprazdňování jíst potraviny s vyšším obsahem vlákniny vhodná syrová zelenina, ovoce – především ty druhy, které lze jíst se slupkou, semena, kukuřičné lupínky, ovesné vločky, celozrnné potraviny vhodná každodenní fyzická aktivita a pravidelné cvičení

8 Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25] 3) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25] 4) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25] Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN 978-80-247-2256-6


Stáhnout ppt "DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012."

Podobné prezentace


Reklamy Google