Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/08-Šestinedělí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/08-Šestinedělí."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/08-Šestinedělí

2 Šestinedělí Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č.8

3 Šestinedělí -je to poporodní období, které začíná porodem placenty a trvá přibližně šest týdnů -dochází k hojení poranění vzniklých během porodu -nutné dodržovat intimní hygienu -největší změny nastávají na děloze (dochází k tzv. zavinování dělohy) -děloha se zavinuje, zmenšuje - k jejímu rychlému zavinutí napomáhá kojení

4 -z dělohy odcházejí tzv. očistky (první dny krvavá, později hlenovitě vodnatá tekutina -porodní trhlinky se hojí, pochva se zmenšuje -břišní svalstvo je ochablé, je vhodný speciální tělocvik (24 hodin po porodu) -nedělka bývá v prvních dnech po porodu unavená - důležitý je proto odpočinek a spánek (načerpání tělesných a duševních sil)

5 Tvorba mléka U šestinedělky nastávají změny: -příprava mléčných žláz na kojení -v průběhu těhotenství žlázy vylučují řídkou tekutinu zvanou mlezivo -vylučování mleziva pokračuje v prvních dnech po porodu -mlezivo se stává první stravou pro kojence, pročistí jeho zažívací ústrojí -kolem třetího dne po porodu se prsy zduří a mlezivo se začne měnit v hustou bělavou tekutinu – mateřské mléko

6 Po skončení šestinedělí má žena navštívit ženského lékaře, aby zkontroloval, zda se organizmus vrátil do původního stavu. Pohlavní styk je možný po zhojení porodních poranění a po ústupu krvácení, optimálně po šestinedělí. Zvolit včas vhodnou antikoncepci.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/08-Šestinedělí."

Podobné prezentace


Reklamy Google