Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík. P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík. P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné."— Transkript prezentace:

1 F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík

2 P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné a subjektivní. Posuďte sami: Která úsečka je delší? Nyní si úsečky přeměříme pravítkem. Jsou stejně dlouhé.

3 H ISTORICKÁ MĚŘIDLA Pro větší přesnost se začala používat měřidla jako píďnebo loket Každý člověk má však tyto rozměry těla jiné. Proto byly na tržištích “oficiální lokty“(tyč určité vzdálenosti) pomocí nichž si mohli nakupující své zboží přeměřit. Ale stejně se tato měřidla na různých tržištích lišila.

4 M ETR Kvůli těmto nedostatkům se koncem 18. století mnoho států rozhodlo délkové jednotky sjednotit. Mezinárodní dohodou byl základní jednotkou délky zvolen metr ( značka m). Kromě metru se používají také násobky a díly této jednotky: 1 decimetr = 1 desetina metru; 1 dm = 0,1 m 1 centimetr = 1 setina metru;1 cm = 0,01 m 1 milimetr = 1tisícina metru;1 mm = 0,001 m 1 kilometr = 1 tisíc metrů;1 km = 1 000 m

5 D ÉLKOVÁ MĚŘIDLA Podle účelu měření se používají různá měřidla s různými stupnicemi. Pojmenuj je a urči kde se používají. Pravítko rýsování

6 D ÉLKOVÁ MĚŘIDLA Krejčovský metr krejčí při šití Úhelník truhlář při orýsování výrobku

7 D ÉLKOVÁ MĚŘIDLA Posuvné měřidlo zámečník k přesnému měření

8 S PRÁVNOST A PŘESNOST MĚŘENÍ Na měřený předmět se díváme vždy kolmo k měřidlu. Přesnost měření je závislá na nejmenším dílku měřidla. Nulová čárka stupnice musí splývat s hranou měřeného tělesa. Pokud konec tělesa splývá přesně s dílkem např. 25 mm zapíšeme: d = 25 mm.

9 S PRÁVNOST A PŘESNOST MĚŘENÍ, ZAOKROUHLOVÁNÍ Pokud nám konec tělesa vychází mezi 25 mm a 26 mm můžeme zapsat: 25 mm > d < 26 mm Ale můžeme i zaokrouhlit a to především pokud je blíže např. k 26 mm. Potom zapíšeme: d = 26 mm Odchylka měření se může lišit nejvýše o polovinu nejmenšího dílku měřidla. Pokud je tedy u pravítka nejmenší dílek 1 mm může se odchylka lišit o 0,5 mm.


Stáhnout ppt "F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík. P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné."

Podobné prezentace


Reklamy Google