Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Životopis 1 Hradec Králové 19. 2. 2013 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Životopis 1 Hradec Králové 19. 2. 2013 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové."— Transkript prezentace:

1 Životopis 1 Hradec Králové 19. 2. 2013 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové

2 Tento učební materiál vznikl za podpory OPVK 1.5 2 Název školy CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Číslo projektu CZ 1.07/1.5.00/34.0314 Název projektu Moderní škola Číslo DUM CSA_OPVK15_067 Předmět Český jazyk a literatura Tematický celek Administrativní funkční styl Název materiálu Životopis Autor Mgr. Hana Voralová Datum ověření, třída 19. 2. 2013, 2A Časová dotace 20 min. Pomůcky PC, flash disk, projektor Vzdělávací cíl Seznámení žáků se strukturou různých forem životopisu. Příprava na tvorbu vlastního životopisu.

3 Životopis (biografie, curriculum vitae) v administrativním funkčním stylu je životopis vnímán jako přehledný soupis informací o určité osobě, které se požadují pro pracovněprávní účely Existují dva typy životopisu: a)tradiční – má formu stylizačně uceleného textu b)strukturovaný – má formu heslového výčtu organizovaného podle předepsané grafické úpravy; častější užití

4 Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu Řazení informací: časové – informace jsou kladeny chronologicky za sebou bez ohledu na obsah věcné – kolonky se organizuje podle obsahu předkládané informace (př. vzdělání, praxe, další vzdělání, osobnostní charakteristika) kombinované – propojení obou předcházejících způsobů, fakta se nejprve řadí věcně, poté v rámci jednotlivých kolonek časově – tento typ je nejčastěji používaný!

5 Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu Časové údaje v rámci jednotlivých kolonek řadíme u strukturovaného životopisu vždy od nejčerstvější události! Obsahové členění: identifikační údaje (jméno, příjmení, akademické a vědecké tituly, telefon, e-mail, fax, datum a místo narození – adresa trvalého bydliště; zdravotní ani rodinný stav uvádět nemusíme)

6 Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu údaje o dosaženém vzdělání (rekvalifikační kurzy a další kurzy řadíme sem, nebo do zvláštní kolonky – další vzdělání) údaje o dosavadních pracovních zkušenostech zvláštní znalosti a dovednosti (př. řidičský průkaz, znalost cizích jazyků, práce na PC aj.)

7 Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu osobnostní charakteristika (př. zodpovědnost, pečlivost, trpělivost, flexibilita, dobré komunikační a organizační schopnosti apod.) upozornění na přílohy (př. doklad o vzdělání, rekvalifikaci, doporučení a hodnocení bývalého zaměstnavatele, motivační dopis aj.)

8 Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu Grafika: odstavce se píší bez odsazení mezerníku, tj. hned od levého okraje jednotlivé kolonky se oddělují mezerou v řádkování hojně se uplatňuje vertikální členění textu (různé druhy písma, podtrhávání apod.) ALE Pozor na přemíru prvků, úprava životopisu pak může působit přesně opačně!

9 Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu Jazyk: tento útvar patří mezi heslové – užíváme v něm proto nejčastěji větné ekvivalenty a nevětné výčty věta nebo souvětí nejsou vyloučeny, ale celkově však převládá tendence ke zhuštěnému nevětnému vyjadřování časté jsou zkratky a značky (v případě použití vlastních je třeba dávat pozor na srozumitelnost)

10

11 Zdroje a literatura: Kostečka, Jiří. Český jazyk pro 4. ročník gymnázií. Praha : SPN, 2007. ISBN 80-7235-228-8. Krejčová, L.; Pospíšilová, Z. Já na to mám. Praha : DYS-centrum, 2011.


Stáhnout ppt "Životopis 1 Hradec Králové 19. 2. 2013 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové."

Podobné prezentace


Reklamy Google