Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04 Obezita

2 Definice obezity Jak je podle tebe definice obezity? Můžete se radit ve dvojicích a nebo skupinách. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ Obezita je: -přirozená energetická rezerva člověka, která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. -definována indexem tělesné hmotnosti (BMI) vyšším než 30. -při obvodu pasu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen jde o obezitu. -Obezita je nadměrné ukládání tělesného tuku v organismu A tady máme několik definic z internetu.

3 Příčiny obezity Obezita vždy vzniká nepoměrem mezi příjmem a výdejem energie, příjem je větší než výdej. Na jejím vzniku se ale mohou podílet i genetické předpoklady, či důsledky onemocnění a nebo úrazu, které vedli ke změnám stravovacích návyků či fyzické aktivity. Nadměrná chuť k jídlu vedoucí nadměrnému příjmu kalorií Deprese (nedostatek harmonie v rodině, nemožnost seberealizace aj.) Nedostatek pohybu Podzimní přibírání váhy Mateřské přibírání váhy v mateřství Poruchy funkce štítné žlázy Výskyt obezity V posledním desetiletí výskyt obezity celosvětově prudce stoupá, odborníci tak dokonce někdy hovoří o epidemii obezity. Podle statistiky OSN trpí nadváhou a obezitou více než polovina lidí na celém světě, což představuje okolo 3 miliard lidí. Přitom minimálně 40% z nich se pokouší svoji hmotnost snižovat, většinou však neúspěšně. V České republice má problémy s nadváhou a obezitou téměř každý druhý člověk, to je více než 5 milionů lidí.

4 Rizika obezity Obezita je chronická nemoc, ne jen kosmetický, ale hlavně zdravotní problém. Se stoupající tělesnou hmotností jsou spojena závažná rizika vzniku různých zdravotních komplikací, např.: - cukrovka II. typu, - vysoký krevní tlak, - potíže s cholesterolem a - chronické záněty - srdečně - cévních onemocnění. - artróza nosných kloubů – kyčlí, kolen, kotníků i páteře - některých nádory např. karcinomu prsu, močového měchýře, tlustého střeva aj. Obézní lidé mají kromě zdravotních problémů i problémy psychické a sociální. Vyskytují se u nich deprese, zakomplexovanost, často mají sníženou sebedůvěru a problémy se sociální komunikací, což vede k problémům jak v partnerských, tak pracovních vztazích.

5 Klasifikace obezity podle BMI Nadváha (předstupeň obezity) 25 – 29,9 Obezita I. Stupně (lehká) 30 – 34, 9 Obezita II. Stupně ( střední) 35 – 39,9 Obezita III. Stupně (těžká, morbidní) nad 40 Pořád se nám tady objevuje pojem BMI. Víš, co to je a jak tento ukazatel tělesné hmotnosti vypočítat? Index tělesné hmotnosti, obvykle označovaný zkratkou BMI (z anglického body mass index) je číslo používané jako indikátor podváhy, normální tělesné hmotnosti, nadváhy a obezity, umožňující statistické porovnávání tělesné hmotnosti lidí s různou výškou. Používá se u dospělých, ale není plně objektivní, protože pracuje pouze s hmotností a vůbec nebere v potaz rozložení tukové tkáně na těle a vůbec poměr tkání v organismu. Přesto je ale stále nejběžnější metodou pro diagnostiku obezity.

6 Index se spočítá vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky: Do tohoto vzorečku se dosazuje hmotnost v kilogramech a výška v metrech, výsledná jednotka kg/m² se často vynechává. BMI= ________________________________ výška 2 hmotnost Zkus si teď spočítat svoje BMI není to vůbec nic těžkého. __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________

7 Léčba obezity Boj s obezitou je vždycky běh na velmi dlouhou trať. Nejdřív je nutné zapomenout na všechny tablety, diety, koktejly a jiné nesmysly, které slibují úbytek třeba 10 kg za měsíc bez omezení spotřeby a zvýšení výdeje energie. Kdo trochu rozumí fyzice tak ví, že zákon zachování hmoty a energie platí i tady, bohužel. Jedinou cestou je tedy rozumné omezení příjmu energie a zvýšení energetického výdeje vhodnou pohybovou aktivitou (nemůžeme třeba po 100 kg vážící ženě, aby šla běhat a nebo hopsat na aerobic ). Podle individuálního zdravotního stavu obézního je vhodné stanovit postupné, uskutečnitelné a hlavně udržitelné cíle. Z lékařského hlediska je úspěchem už redukce hmotnosti o 5-10%. Takováto redukce již má významný pozitivní efekt na zdravotní stav. Dlouhodobé snížení tělesné hmotnosti minimálně o 5% snižuje riziko rozvoje srdečně-cévních onemocnění, bolestivost kloubních onemocnění, riziko předčasného úmrtí, nádorových onemocnění či riziko vzniku vysokého tlaku.

8 Pokud ovšem už někdo trpí nějakou komplikací obezity a nebo je jeho obezita výraznější ( II. a III. stupeň), je většinou potřeba dosáhnout mnohem většího váhového úbytku, aby došlo ke zlepšení zdravotního stavu. Vždy je ale potřeba postupovat postupně, pomalu a s rozumem. Léčba obezity má několik základních rovin: -redukční dieta -vhodná a pohybová aktivita o přiměřené intenzitě -léková podpora hubnutí -chirurgická léčba obezity -psychologická podpora hubnutí Rozdělte se na 5 skupin a každá skupina zkusí na internetu vyhledat informace o jedné z rovin léčby obezity. Skupinky nás pak seznámí s tím, co na internetu našly.

9 Změnit energetickou bilanci, to je nejdůležitější krok na cestě k nižší váze. Snížení množství přijímané potravy nebo zvýšení objemu fyzické aktivity má za následek úbytek na váze. Omezení množství přijímané potravy ale neznamená, že přestaneme jíst. Ke štíhlosti se člověk musí projíst, jak s oblibou říkají lékaři. Nejde jen o množství, ale hlavně o kvalitu a skladbu potravin. Lékaři na pomoc vytvořili potravní pyramidu, která pomáhá ke vhodné skladbě potravy. Popiš jednotlivé živiny. cukry bílkoviny vitamíny, minerály, vláknina sacharidy Obr. 1.

10 Jezte: 1.rozmanitě 2.pravidelně 3.střídmě 4.vyváženě 5.omezte sůl 6.zvyšte příjem tekutin Tak tohle jsou rady, které jste určitě našli na internetu také. Léky pomáhají při hubnutí několika způsoby: 1.tlumí chuť k jídlu 2.snižují vstřebávání živin ve střevě 3.zrychlují metabolismus 4.ovlivňují množství zadržované vody v organismu Pohyb: 1.Vytrvalostní pohyb při tepové frekvenci 80% maxima 2.Střídání druhů sportů 3.Posilování všech svalových skupin, nesoustředit se jen na problematické partie

11 Chirurgická léčba obezity Extrémní obezita nabývá dnes stále větších rozměrů. U těchto obézních lidí selhává většinou konzervativní léčba, protože jsou již natolik tlustí, že se nemohou hýbat a jedinou radostí, která jim ze života ještě zbývá, je jídlo. U těchto vyšších stupňů obezity má chirurgická léčba výborné a hlavně dlouhodobé výsledky. Chirurgická léčba závažné obezity je dnes prokazatelně nejúspěšnějším způsobem léčby. V ČR se dnes nejčastěji provádějí tyto operace: žaludeční bandáž, plikace žaludku a žaludeční bypass. Téměř všechny tyto operace lze provést laparoskopicky, tedy bez otevření břišní dutiny.

12 Obr. 1.: Obezita. In: OB klinika [online]. Praha [cit. 2012-08-27]. Dostupné z: http://www.obklinika.cz/cs/obezita/leba Obrázky galerie Klipart. Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitoly Obezita. Je doplněna o interaktivní prvky umožňující snadnější a záživnější zapamatování učiva.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04."

Podobné prezentace


Reklamy Google