Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světová literatura 19. stol. Alexandre Dumas starší Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světová literatura 19. stol. Alexandre Dumas starší Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 Světová literatura 19. stol. Alexandre Dumas starší Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Alexandre Dumas starší 24. července 1802 ‒ 5. prosince 1870 Dumasovo dílo čítá na tři sta svazků a zahrnuje: dramata, komedie, romány, novely, paměti, knihy cestovních dojmů, obrazy mravů, ale i historická pojednání. Tři mušketýři Hrabě de Monte Cristo Paní z Monsoreau Paměti lékařovy Královnin náhrdelník Královna Margot Ač člověk mluví sebelépe, pamatujte: mluví-li příliš, pak nakonec řekne hloupost. Předsudky jsou jako hřebíky. Čím více se do nich buší, tím více drží. Francouzský prozaik a dramatik. Jeden z nejčtenějších autorů romantických románů.

3 Hrabě de Monte Cristo Tento román se řadí k nejslavnějším románům 19. století a stal se inspirací pro mnoho dalších autorů. Dočkal se nesčetných filmových, divadelních a muzikálových adaptací a inspiroval řadu dalších spisovatelů.

4 Hrabě de Monte Cristo Děj románu se odehrává na pozadí společenských poměrů ve Francii v bouřlivém období od pádu císaře Napoleona. Hlavní postavou je námořník Edmond Dantes. Edmond Dantès měl před svatbou s dívkou Mercedes a měl se stát kapitánem na lodi Faraón. Stal se tak terčem závisti lodního účetního Danglarse. Ten se spojil s Fernandem Mondegem, kterému se líbila Mercedes, a společně napsali udavačský dopis, ve kterém označili Dantèse za bonapartistu. Dantès byl zatčen a ve vězení strávil 14 let. Tam se seznámil se spoluvězněm abbé Fariou, který se stal jeho učitelem a přítelem a také mu pomohl odhalit jeho zradu. Než abbé zemřel, prozradil Edmondovi tajemství ukrytého pokladu. Po útěku z vězení Dantès poklad na ostrově Monte Cristo našel. Stal se hrabětem de Monte Cristem a začal spřádat plány své pomsty. Mezitím se Fernando stal hrabětem Morcerftem a oženil se s Mercedes, manželé spolu měli syna Alberta. Danglars se stal baronem a vlastnil banku. Danglára obratnou manipulací přivedl k bankrotu. Fernanda odhalil jako vojenského zrádce a ten spáchal sebevraždu. Dantès se smiloval jen nad Mondegovým synem Albertem, protože jej o jeho život přišla požádat sama Mercedes. Jejich láska byla však již navždy ztracena.

5 ukázka z knihy Hrabě de Monte Cristo „Měl na tom někdo zájem, abyste se nestal kapitánem Faraonu?“ 1. otázka 2. otázka: 3. otázka: 4. otázka „Kdybyste se byl stal kapitánem, ponechal byste jej na jeho místě?“ „Měl někdo zájem, abyste se neoženil s Mercedes?“ „Počkejte, znal Danglars Fernanda?“

6 pevnost If pohled z cely pevnosti If zámek Monte Cristo vzpomínky na Hraběte de Monte Crista

7 Odkazy: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2011-04-24]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alexandre_Dumas.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:De_Graaf_Van_Monte_Cristo.jpg.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CC_No_03_Count_of_Monte_Cristo.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S5005828.JPG Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2011-04-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: STYMPHAL. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chateau_if_2009.jpg CHRISO. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chateau_d_if_view_from_cell.jpg JPGO. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maison_Dumas_Ch%C3%A2teau_de_Monte-Cristo_01.jpg Citáty: [cit. 2011-04-24]. Dostupný na WWW: http://cs.wikiquote.org/wiki/Alexandre_Dumas_star%C5%A1%C3%AD Zdroje: Alexandre Dumas ‒ životopis [cit. 2011-04-24]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hrab%C4%9B_Monte-Christo Obsah knihy [cit. 2011-04-24]. Dostupný na WWW: http://ld.johanesville.net/dumas-01-hrabe-monte-christo- 1?page=17


Stáhnout ppt "Světová literatura 19. stol. Alexandre Dumas starší Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google