Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výzva Vládě ČR: Zajistěte budoucnost Regionálních operačních programů ČR v letech 2014−2020.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výzva Vládě ČR: Zajistěte budoucnost Regionálních operačních programů ČR v letech 2014−2020."— Transkript prezentace:

1 Výzva Vládě ČR: Zajistěte budoucnost Regionálních operačních programů ČR v letech 2014−2020

2 Úvod Vláda ČR hodlá sloučit 7 efektivních Regionálních operačních programů (ROP) do Společného regionálního operačního programu (SROP). Je to cesta zpět o minimálně 5 let, která povede: –k menší efektivitě jednání, –špatnému zacílení na lokální potřeby krajů –administrativnímu chaosu pro žadatele.

3 Argumenty pro zachování ROP

4 1. Regionální model je osvědčený v celé Evropě Země „vyspělé“ EU 15 jednoznačně preferují model ROP výjimkou je pouze Řecko. V EU existuje v programovém období 2007–2013 celkem 171 regionálních operačních programů, 13 multiregionálních (programy pro území tvořené více NUTS 2) a 60 národních programů.

5 2. Každý kraj má jiné problémy. Nechte kraje rozhodovat samy za sebe, kde nejvíce potřebují pomoc s rozvojem regionu Každý region soudržnosti v ČR je specifický a má své potřeby. Tento fakt stál při vzniku regionálních operačních programů v roce 2006. Každý region připravuje vlastní strategii rozvoje, každý region vykazuje jiné hospodářské výsledky, má jiné sociální, vzdělávací a další potřeby. Z logiky věci tedy plyne, že by měl mít i vlastní strategii pro čerpání evropských fondů.

6 3. ROP zvládají čerpat peníze lépe než centrální operační programy ROP jsou nejefektivnějšími programy z hlediska čerpání vyčleněných prostředků v dlouhodobém měřítku – čerpání je skutečné, není ovlivněno okamžitým odečtením prostředků na schválené velké projekty, jak je tomu u některých sektorových programů (OP Doprava, OP PI). Z prvních deseti nevíce úspěšných programů je sedm ROP, dva pražské (regionální) programy a pouze jeden sektorový OP (Doprava – ovlivněno právě výše zmíněným odečtem) Důležitějším ukazatelem je podíl certifikovaných prostředků. Ty přibližně odpovídají prostředkům proplaceným České republice z Evropské komise. I zde ROP patří k nejlepším. ROP zvládají čerpat peníze lépe než centrální operační programy.

7 stav březen 2012

8

9 4. ROP administrují žádosti žadatelů o dotace 4krát až 9krát rychleji než centrální operační programy Výhody ROP proti SROP: Zkrácení lhůt (konzultace projektů, administrace žádostí o platbu (průměr 40 dní oproti půlročním až ročním i delším lhůtám programů řízených ministerstvy), řešení změn v projektech, podepisování smluv, flexibilita. Osobní přístup, znalost regionu. Kontrola na místě 100% vzorku projektů. Přímý dohled orgánu zajišťujícího audit. Výrazná úspora času při oběhu projektové dokumentace (vše na jednom místě) Výrazná úspora nákladů.

10 5. Kraje mají jasnou vizi a strategii, jak připravit příští dotační období. Konečně je zde možnost připravit čerpání evropských fondů koncepčně Po uveřejnění 5. kohezní zprávy Evropské komise v listopadu loňského roku se naplno rozběhla příprava příštího programovacího období 2014+. Řídící výbor regionů (zástupci ROP a krajů pod vedením hejtmana Martínka) připravuje společnou metodiku přípravy strategie regionů podle evropského modelu konkurenceschopnosti. Strategie budou připraveny souběžně podle sofistikovaného modelu se zaměřením na konkurenceschopný region a měřitelné cíle. Přitom budou odrážet rozdílné potřeby regionů. Společný postup regionů je v souladu se základními principy budoucí kohezní politiky, mezi které se řadí mimo jinými vytvoření kvalitní architektury politiky soudržnosti, posílení řízení, zefektivnění implementace, kde by vše mělo být realizováno aplikací place-based (místně orientovaného, regionálního) přístupu.

11 Závěr: Nyní je pravý čas pro řešení architektury čerpání evropských dotací na období 2014−2020. Kraje a samotné ROP jsou připraveny být součástí nutného dialogu, který musí novému nastavení předcházet. Bohaté zkušenosti uvnitř Úřadů Regionálních rad, jakož i široká škála odborníků dávají ROP silný základ pro vytváření kompromisních modelů nového nastavení. Úřady jsou připraveny tyto modely kdykoliv vládě předložit. Kraje varují před zkratkovitým řešením v podobě SROP, které může vést ke zmražení dotačního procesu a tím pádem k významnému ohrožení rozvoje českých regionů v dalším sedmiletém období.


Stáhnout ppt "Výzva Vládě ČR: Zajistěte budoucnost Regionálních operačních programů ČR v letech 2014−2020."

Podobné prezentace


Reklamy Google