Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Správné formulování odchylek a neshod Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Správné formulování odchylek a neshod Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D."— Transkript prezentace:

1 Správné formulování odchylek a neshod Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.

2 Terminologie Požadavek – potřeba nebo očekávání, které jsou stanoveny, obecně se předpokládají nebo jsou závazné Neshoda – nesplnění požadavku Vada – nesplnění požadavku ve vztahu k zamýšlenému nebo specifickému použití Odchylka Doporučení

3 Postup od informace k neshodě a závěru auditu Shromáždění informací Potvrzení/ověření informace Objektivní důkaz Posouzení významu důkazu Posouzení zda mohou být dosaženy cíle Srovnání s kritérii (rozsahem auditu) Formulace neshody/shody Přezkoumání neshod – závěr auditu Zpráva za auditu

4 Klasifikace neshod Neshody mohou být odstupňovány –malá, velká, kritická, zásadní požadavky –A,B,C,D – Major, KO –malá, velká, systémová –Může existovat další systém hodnocení čísly, písmeny, slovy, barvami Neshody nemusí být odstupňovány –Splnění x nesplnění

5 Odchylky podle IFS Hodn ocení Objasnění DPožadavek není splněn0 bodů CNěkteré požadavky jsou implementovány 5 bodů BVětšina požadavků je implemenotvána 15 bodů AÚplná shoda20 bodů A, B, C, D NA non applicable I o tomto musí být podán důkaz KO požadavky nemohou být hodnoceny NA! Neshoda s požadavkem, která nemá negativní vliv na výrobek/proces

6 Neshoda podle IFS Hodnocení Major Systematické neplnění požadavku standardu Ohrožení zdravotní nezávadnosti výrobku Nesplnění legislativních požadavků Hodnocení DK.O. neshoda Nesplnění specifických požadavků KO

7 Příkladové studie klasifikace neshod Postup –Prostudujte předloženou popsanou situace v provoze a otázku standardu se kterou chcete vyjádřit shodu nebo neshodu v dané situaci –Připravte si jaké informace budete ještě potřebovat –Na základě odpovědí se pokuste formulovat důkaz o shodě nebo neshodě s požadavkem standardu –Připravte si hypotézu pro další vyšetřování rozsahu neshody (odchylky) v případě, že jste nezjistili shodu.

8 Příkladové studie Senior management musí zajistit, aby si všichni zaměstnanci byli vědomi svých odpovědností a aby byly implementovány postupy umožňující monitoring efektivnosti jejich činností. Nacházíte se v podniku, který balí a distribuuje mražené rybí filety. Jste v prostoru expedičního skladu společně s pracovníkem odpovědným za uvolňování výrobku.

9 Příkladové studie Požadavky na osobní hygienu musí být definovány a uplatňovány veškerým relevantním personálem, smluvními stranami a návštěvami. Shoda s požadavkem musí být pravidelně ověřována. Chystáte se k prohlídce provozu v podniku vyrábějícím masné polotovary. Jste v doprovodu manažera jakosti a ředitele podniku.

10 Příkladové studie Specifikace musí být dostupné pro všechny suroviny suroviny aditiva obaly reworky Specifikace musí být aktuální, jendoznačné, dostupné a vždy v souladu s legislativními požadavky. Nacházíte se v pekárně v kanceláři manažera jakosti a společně procházíte dokumentaci.

11 Příkladové studie Receptura musí být v souladu se specifikací hotového výrobku zaslanou zákazníkovi. Nacházíte se v pekárně v kanceláři manažera jakosti a společně procházíte dokumentaci.

12 Příkladové studie V případech, kdy jsou výrobní prostory identifikovány jako mikrobiologicky citlivé (např.: prostory, kde se zachází s nechráněnými potravinami určenými k přímé konzumaci), musí být instalován systém přetlakový větrací systém. Nacházíte se v prostoru plničky paštiky před sterilací. Jste v doprovodu mistra linky, manažera jakosti a ředitele podniku.


Stáhnout ppt "Správné formulování odchylek a neshod Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D."

Podobné prezentace


Reklamy Google