Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Buddhismus Buddhismus odvozuje své pojmenování od jména prince SIDDHARTY GAUTAMY(asi 563 – 483 př.n.l.), který po svém duchovním probuzení přijal jméno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Buddhismus Buddhismus odvozuje své pojmenování od jména prince SIDDHARTY GAUTAMY(asi 563 – 483 př.n.l.), který po svém duchovním probuzení přijal jméno."— Transkript prezentace:

1

2 Buddhismus

3 Buddhismus odvozuje své pojmenování od jména prince SIDDHARTY GAUTAMY(asi 563 – 483 př.n.l.), který po svém duchovním probuzení přijal jméno BUDDHA. 1)

4 ŽIVOT Jeho život známe pouze z legend Mládí strávil v přepychu a bezpečí jako následník trůnu Když mu bylo 29 let, poznal náhle prázdnotu svého dosavadního života Zlom údajně způsobily silné zážitky, které v něm vyvolala setkání - s nemocným člověkem - se starcem - s mrtvým člověkem Odešel z domova, odmítl bezstarostný život, přidal se k potulným asketům a putoval 10 let po Indii

5 ASKETISMUS ….. je zdrženlivý způsob života Výsledkem však bylo jen naprosté rozčarování. Siddhárta se rozhodl raději zemřít. Když seděl už mnoho dní bez jídla pod fíkovým stromem, dosáhl náhlého prozření. Ve stavu vytržení spatřil věčný koloběh reinkarnací, v němž se všechny bytosti rodí do hmotného světa utrpení, ve kterém žijí, umírají a zase znovu se do něj rodí. Zároveň poznal také příčinu, proč se tak děje, i způsob, jak se z tohoto koloběhu vysvobodit.

6 Pod jakým stromem dosáhl Siddharta probuzení? 2)

7 Pod fíkovníkem meditoval sedm týdnů a podle tradice dosáhl již během první noci úplného poznání, pro které se používá pojem……….. PROBUZENÍ nebo OSVÍCENÍ MYSLI = BÓDHI

8 Přijetím Tří klenotů a pěti etických rozhodnutí se člověk stává stoupencem Buddhy.

9 Tři klenoty Buddha Jeho učení Mnišský řád (sangha) - založil Buddha pro své přívržence. - zpočátku jen mužský, později i ženský - mnich dodržuje 10 etických pravidel, z nichž 5 platí i pro laiky.

10 5 etických pravidel Neubližovat cítícím bytostem Nekrást Zdržovat se smyslné nestřídmosti Zdržovat se nepravdivého a zraňujícího mluvení Nezatemňovat mysl omamnými látkami

11 Základem Buddhovy nauky jsou čtyři ušlechtilé pravdy 1.Život je utrpení, žádné štěstí totiž není trvalé, vždy nakonec převáží strast. 2. Příčinou utrpení je žádostivost po pomíjivých jevech - žízeň po životě. 3.Úplným vyhasnutím této žádostivosti lze utrpení definitivně odstranit. 4.Cesta vedoucí k osvobození, je cestou mravnosti, meditace a moudrosti. Je to osmidílná stezka.

12 Osmidílná stezka 1.Pravý názor 2.Pravé rozhodnutí 3.Pravá řeč 4.Pravé jednání 5.Pravé žití 6.Pravé snažení 7.Pravá bdělost 8.Pravé soustředění je pochopení čtyř pravd je bez žádostivosti, krutosti a nenávisti se vyhýbá lhaní, tlachání a pomlouvání zdržet se zabíjení, nebrat, co nebylo darováno, nepříslušných pohlavních styků vykonávat povolání neškodící druhým bytostem vyhnout se neprospěšným stavům mysli neustálé si uvědomování tělesnosti, vědomí, vnímání a cítění zahrnuje meditační techniky

13 Po této cestě se nevystupuje mechanicky krok za krokem jako po žebříku. Její tři složky jsou vzájemně provázány. Jsou to moudrost, mravnost, meditace.

14 Víte, co je dharmačakra? Víte, co je dharmačakra? 3)3) Symbol reprezentující dharmu, Buddhovo učení a jeho cestu k probuzení, tedy čtyři ušlechtilé pravdy a osmidílnou cestu.

15 Vyprávějte o životě Buddhy. 1.Jak se člověk může stát stoupencem buddhismu? 2.Co je to reinkarnace? 3.Vysvětlete etická pravidla buddhismu. 4.Doplňte čtyři ušlechtilé pravdy: Život je………………………………… Utrpení je způsobeno………………. Žádostivost lze……………………….. a to cestou…………………………… 5. Na internetu či v literatuře vyhledejte, co znamená NIRVÁNA.

16 Zdroje: [cit. 2013-04-21]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW 1)http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buddha_1251876.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buddha_1251876.jpg 2)http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bodhgaya_3640451674_4c24365f2e_t.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bodhgaya_3640451674_4c24365f2e_t.jpg 3)http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dhamma_Cakra_%28red%29.svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dhamma_Cakra_%28red%29.svg Použitá literatura: SCHÖN, Jaromír. Občanský a společenskovědní základ: náboženství. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2012. ISBN 978-80- 7402-120-6.


Stáhnout ppt "Buddhismus Buddhismus odvozuje své pojmenování od jména prince SIDDHARTY GAUTAMY(asi 563 – 483 př.n.l.), který po svém duchovním probuzení přijal jméno."

Podobné prezentace


Reklamy Google