Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př."— Transkript prezentace:

1 Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př. úřední spis) beletrie: umělecká literatura (básně, pohádky, romány, povídky) Rozdělení umělecké literatury: 1)Ústní lidová slovesnost –předávala se pouze ústní formou 2)Psané texty - uměle vytvořené

2 Umělecká literatura Próza slovo, věta, odstavec z nich se skládá kapitola, díl, kniha, cyklus Poezie je psaná řečí vázanou, ve verších, rytmicky a melodicky organizovanou stavebními jednotkami jsou verš, sloka

3 Umělecká literatura Pohádky Pověst Báje Bajky Romány Povídky

4 Pohádky dobro a zlo macecha x děti kouzelné, nadpřirozené postavy víla objevují se mluvící zvířata moucha ve Zlatovlásce objevují se magické předměty prsten, hrneček objevují se kouzelná čísla 3 princezny( úkoly...), sedmero krkavců, 12 měsíčků místo, čas není určen Bylo, nebylo, za devatero horami

5 Pohádky Lidová pohádka - přežívaly z generace na generaci v ústním podání - uchovával se v nich český jazyk tyto pohádky si autoři zapisovali a sbírali je přímo mezi lidmi Autorská pohádka - je záměrně psaná pro děti, vychází ze znalosti jejich prostředí - oživují se obyčejné předměty - vystupují zde i postavy z běžného života

6 Pověsti Pověst vznikala vždy na základě pravdivé události, čímž se liší od pohádky. Protože se však šíří ústně mezi lidmi po mnoha generací, tak postupně ztrácí na objektivitě. Každý vypravěč si k jejímu obsahu totiž něco přidá, udělá ji zajímavější. Pověst je vždy spjata s určitou časovou i místní lokalitou.

7 Báje Jde o text, který vypráví o dávných událostech. Nejedná se o historicky věrný zdroj informací, ale spíše o tradiční vyprávění. např. o stvoření světa, vzniku říše, tradicích....pokus o výklad Báje najdeme v kultuře téměř všech starověkých národů.

8 Bajky Základem bajky je alegorie, kdy zvířata mluví jako lidé. Konají další nadpřirozené jevy. Vyplyne nějaké poučení, či kritika chyby, která ve většině případech bývá čtenářovi již známa. Jednotlivá zvířata tím získávají lidské vlastnosti.

9 Povídky Povídka je příběh, menšího rozsahu než román. Od románu se liší také tím, že zachycuje pouze jednu část života ( jednu situaci, hodinu, den, rok), ne život jako celek. Hlavním rysem povídky je jednoduchý děj a neměnnost charakteru hlavní postavy.

10 Román Román je smyšlené vyprávění. Vývoj románu je dlouhý. Na rozdíl od povídky je román co do rozsahu delší, komplikovanější, zachycuje více hlavních postav a mnoho postav vedlejších. Historický Dobrodružný Romantický Psychologický atd.


Stáhnout ppt "Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př."

Podobné prezentace


Reklamy Google