Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Průběh napětí na svíčce zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Průběh napětí na svíčce zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Průběh napětí na svíčce zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:prosinec 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2  Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na průběh napětí na zapalovací svíčce.

3 Obr. 1. Unapětí na svíčce tčas A. přerušení proudu primárním vinutím cívky B. průrazové napětí B-C výboj C.zhasnutí jiskry dále dokmitávání napětí bez výboje Typický průběh napětí na elektrodách zapalovací svíčky spalovacího motoru.

4  Po přerušení proudu v primárním obvodu zapalovací cívky stoupá sekundární napětí z bodu A do bodu B, kde nastává průraz.  Napětí velmi rychle poklesne a výboj trvá až do okamžiku C, kde po odčerpání větší části energie zhasíná.  Další průběh napětí představuje dokmitávání systému bez výboje.  Nejdůležitější pro zapálení směsi ve válci je krátký první průraz na začátku výboje a energie, která se jím vybije. Tento rozhodující výboj je způsoben vybitím kapacity zapalovací svíčky a nazývá se kapacitní.

5 Obr. 2.  křivku průběhu napětí lze zobrazit na osciloskopu  z odchylek od normálu lze rozpoznat příčinu závady zapalování  při hledání závady pomáhají vzorové oscilogramy

6 1. Vede plyn elektrický proud? 2. Co je to elektrický výboj? 3. Nakreslete průběh napětí na svíčce. 4. Do grafu vyznačte okamžik přerušení kontaktů. 5. Do grafu vyznačte průraz proudu. 6. Do grafu vyznačte začátek výboje. 7. Do grafu vyznačte konec výboje. 8. Do grafu vyznačte výboj na svíčce. 9. Do grafu vyznačte dokmit napětí na svíčce. 10. Jak lze změřit průběh napětí na svíčce?

7 GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN 978-80- 86706-17-7. Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel I. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN 978-80-87143-13-1. Seznam obrázků: 1. AUTOR NEUVEDEN. Zapalování [online]. [cit. 2.6.2013]. Dostupný na WWW: http://fei1.vsb.cz/kat430/data/ae/Zapalovani.pdf /Obr. 3. 2. HANZ. 3371_waveform6cyl [online]. [cit. 3.6.2013]. Dostupný na WWW: http://dieselpower.cz/forum/userpix/3371_waveform6cyl_1.jpg


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Průběh napětí na svíčce zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google