Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_09_Okamžitá rychlost

2 Otázky: Jak jsme počítali průměrnou rychlost pohybu tělesa? Pohybuje se těleso touto rychlostí po celou dobu (cyklista, chodec, automobil,...)?... dráhu, kterou těleso celkem urazilo, dělíme časem, po který se těleso pohybovalo... těleso se v určitém okamžiku mohlo pohybovat rychleji (např. když se pohybovalo do kopce), v jiném pomaleji (když se pohybovalo z kopce)... tachometrem Z tohoto důvodu se zavádí další veličina – okamžitá rychlost Jedná se o fyzikální veličinu, neboť se dá změřit. Čím měříme okamžitou rychlost pohybu osobního automobilu?

3 Měřidla okamžité rychlosti pohybu Poznáš, k jakému měření rychlosti pohybu těles tato zařízení konkrétně slouží? Měří okamžitou rychlost pohybu automobilu Měří okamžitou rychlost pohybu kola s cyklistou Měří okamžitou rychlost větru ANEMOMETR Měří okamžitou rychlost větru ANEMOMETR Princip: Ze známého obvodu kola a počtu otáček za sekundu se dá spočítat dráha, kterou těleso urazilo za jednu sekundu a tudíž okamžitá rychlost v m/s. Princip: Ze známého obvodu kola a počtu otáček za sekundu se dá spočítat dráha, kterou těleso urazilo za jednu sekundu a tudíž okamžitá rychlost v m/s.

4 Přední kolo bicyklu má obvod 2,2 m a při jízdě z kopce se otočí šestkrát za sekundu. Jakou rychlostí jede cyklista? o = 2,2 m (obvod kola) n = 6 otáček za sekundu v = ? m/s za 1 otáčku urazí... 2,2m za 6 otáček urazí... 6. 2,2 = 13,2 m v = 13,2 m/s = 13,2. 3,6 km/h = 47,52 km/h Rychlost pohybu cyklisty je 13,2 m/s.

5 Radary K čemu se používají?... policisté jimi zjišťují okamžitou rychlost pohybu aut - využívají elektromagnetické vlnění a princip tzv. Dopplerova jevu Jedním z nejběžnějších příkladů, jak lze Dopplerův jev pozorovat, je změna výšky tónů vydávaných sirénou na vozidle projíždějícím okolo pozorovatele. Rychlost v mořeplavbě, letectví a meteorologii K měření rychlosti v uzlech sloužilo zařízení zvané log, které se spouštělo z paluby pohybující se lodi. Šňůra logu byla opatřena plováky a ve vzdálenostech 14,4018 metrů byly na ní navázány uzly. Údaj v uzlech byl dán počtem uzlů prošlých rukama námořníka za 28 sekund (čas se měřil přesýpacími hodinami). Uzel je definován jako jedna námořní míle (1852 m) za hodinu: 1 uzel = 1852 m/h = 1,852 km/h Později se k měření využívalo vrtulky, které se roztáčela proudem vody nebo vzduchu. Čím rychleji se těleso pohybovalo, tím rychleji se otáčela. Dnes se stále častěji pro měření okamžité rychlosti využívá satelitní systém GPS. Později se k měření využívalo vrtulky, které se roztáčela proudem vody nebo vzduchu. Čím rychleji se těleso pohybovalo, tím rychleji se otáčela. Dnes se stále častěji pro měření okamžité rychlosti využívá satelitní systém GPS.

6 Znázornění okamžité rychlosti pohybu 1. Směr pohybu tělesa v daném okamžiku 2. Velikost rychlosti v daném okamžiku Pro znázornění (zakreslení) této veličiny musíme znát: Okamžitá rychlost se dá zakreslit pomocí orientované úsečky – úsečka se šipkou Fyzikální veličiny, které jsou určeny směrem i velikostí, se nazývají vektory (síla, okamžitá rychlost) Fyzikální veličiny, u nichž nepotřebujeme znát směr, se nazývají skaláry (hustota, teplota, čas, hmotnost, délka)

7 Konkrétní příklad znázornění okamžité rychlosti pohybu v1v1 v2v2 Na obrázku je znázorněna trajektorie pohybu hozeného míčku. Vektorem v 1 je znázorněna okamžitá rychlost míčku v bodě A Vektorem v 2 je znázorněna okamžitá rychlost míčku v bodě B A B Vektor okamžité rychlosti je vždy tečnou k trajektorii

8 Čtení z grafu závislosti okamžité rychlosti na čase I. Tomáš jel s otcem v pátek z Prahy na chatu. Každých 10 minut si opsal rychlost z tachometru a vyznačil ji do grafu. Poznáš z grafu následující údaje? a) Kdy asi vyjel na dálnici a kdy z ní sjeli?b) Jak dlouho projížděli Prahou?c) Za jak dlouho dojeli na chatu? d) Otec mu radil, aby body v grafu spojil úsečkami. Proč by byl pak graf chybný ?

9 Čtení z grafu závislosti okamžité rychlosti na čase II. V grafu jsou zaznamenány okamžité rychlosti pohybu Vlaďky v jednotlivých okamžicích po celou trasu pohybu. a) Poznáš z grafu, v jakých okamžicích se pohybovala do kopce?b) Kdy jela Vlaďka z kopce?c) Kdy jela Vlaďka po rovině?

10 Zdroje: http://www.tyden.cz/rubriky/auta/aktuality/staceni-tachometru-vydelava-podvodnikum- miliardy_184073.html http://www.zbozi.cz/p8784-sigma-bc-1606l-dts/?q=tachometr&sId=pXu69Q- xwzXucSwe15yy&r=tab Mgr.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 136 s. ISBN 80-7238-431-7. http://cs.wikipedia.org/wiki/Lodni_uzel


Stáhnout ppt "Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google