Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Psychologické aspekty násilných trestných činů na školách a jak jim předcházet © Spurný, 2015.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Psychologické aspekty násilných trestných činů na školách a jak jim předcházet © Spurný, 2015."— Transkript prezentace:

1 Psychologické aspekty násilných trestných činů na školách a jak jim předcházet © Spurný, 2015

2 Mohou se žáci na školách cítit v bezpečí před násilnými incidenty? Kdo páchá násilné incidenty a proč? Kdo a co můžeme udělat pro posílení pocitu bezpečí, pro minimalizaci vzniku násilných incidentů?

3 Specifika násilných incidentů na školách Vznikají neočekávaně (nečekaně) V jejich důsledku dochází k újmě na zdraví, ke ztrátám na životech Obvykle větší počet obětí (obětí může být prakticky kdokoliv) Vedle přímých i nepřímé oběti Vytváří ve společnosti atmosféru strachu, bezmoci Vzbuzují a udržují zájem masmédií (incident – média registrují-prezentují jako širší sociální problém – případ je skandalizován (stereotypy, překroucení problému, hledání viníků) – k problému se vyjadřuje veřejné mínění – požadavek zaměření politiky na problém (požadavek nápravy)

4 Charakteristické znaky pachatelů Psychopatická osobnost, osobnost s psychopatickými reakcemi Zvýšená agresivita, irritabilita Nízká frustrační tolerance Egocentrismus Neschopnost prožívat pocity viny Absence empatie, soucitu Nedostatečná kontrola impulzů Skupinový outsideři, samotáři Vedou „dvojí“ život

5 Motivy Frustrace (dlouhodobá - outsider) Nenávist (vůči společnosti, škole) Pomsta Touha „proslavit se“, dát o sobě vědět Jiný motiv (tr. činy bez motivu, resp. s nesrozumitelnou motivací)

6 Opatření proti násilným incidentům Cíl: předejít, zamezit, Jak: vytvářením bezpečnostních perimetrů, zvýšením informovanosti (formování postojů), vytváření dovedností a návyků bezpečného chování Opatření: technická, organizační, psychologická Premisa: neovlivníme výskyt potenciálních pachatelů, ani jejich osobnostní dispozice (patologii), z toho – ztížit podmínky pro jejich „řádění“, zvýšit osobní připravenost potenciálních obětí čelit násilným incidentům

7 Čím může přispět psychologie (psychologové) k řešení násilných incidentů na školách Při rozvíjení sociálních dovedností k identifikaci hrozeb (Co lze považovat za signály vzniku násilného incidentu? Které behaviorální projevy a reakce, příp. osobnostní dispozice jsou příznačné pro pachatele násilných incidentů na školách?) Při formování návyků bezpečného chování při násilných incidentech (Které projevy a reakce zvyšují rizikovost chování oběti násilného incidentu? Možnosti nenásilného řešení násilných incidentů pomocí komunikace?) Při osvojování postupů vyrovnávání se s následky extrémních zážitků (Jaké metody a postupy mohu využít při vyrovnávání se s následky extrémní psychické zátěže? Jaké jsou možnosti odborné a laické pomoci obětem násilných incidentů – krizová intervence individuální, skupinová?)

8 Děkuji za pozornost spurny@polac.cz

9 Nejhorší masakry na školách 1. srpna 1966 - Student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 14 lidí, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil mladík své rodiče. 6. prosince 1989 - Na univerzitě v kanadském Montrealu postřílel pětadvacetiletý nepřítel žen Marc Lepine 14 studentek. Potom se sám zabil. 13. března 1996 - Ve škole ve skotském Dunblane zastřelil třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton 16 dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku. Po činu spáchal sebevraždu. 20. dubna 1999 - Dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton 12 studentů a profesora, 23 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu. 8. června 2001 - Osm japonských školáků ubodal a 13 zranil duševně narušený Mamoru Takuma ve škole v obci Ikeda na předměstí Ósaky. Pobodal také dva učitele. 26. dubna 2002 - Na gymnáziu v durynském Erfurtu zabil devatenáctiletý bývalý žák školy Robert Steinhäuser 16 lidí a pak sebe. Během amoku postřílel pistolí 13 dospělých pracovníků školy, dále dva školáky a jednoho policistu. 26. listopadu 2004 - Muž ozbrojený nožem ve střední Číně ve městě Žu-čou ubodal osm středoškoláků a čtyři další zranil. 21. března 2005 - Deset lidí zemřelo v indiánské rezervaci Red Lake v americkém státě Minnesota. Šestnáctiletý student místní střední školy Jeff Weise zabil doma své prarodiče a pak v areálu školy zastřelil pět spolužáků, strážce, učitelku a nakonec sebe. 16. dubna 2007 - Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě přišlo o život 32 lidí. Vraždil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec sám spáchal sebevraždu. 7. listopadu 2007 - Osmnáctiletý student Pekka-Eric Auvinen zastřelil osm lidí a poté sám sebe na střední škole v jihofinské Tuusule. Střelec na internetových stránkách YouTube na svůj chystaný čin dopředu upozornil. 23. září 2008 - Dvaadvacetiletý student Matti Juhani Saari ve škole ve finském městě Kauhajoki na jihozápadě země zabil 10 spolužáků a spáchal sebevraždu.


Stáhnout ppt "Psychologické aspekty násilných trestných činů na školách a jak jim předcházet © Spurný, 2015."

Podobné prezentace


Reklamy Google