Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací oblast: Stavba a provoz strojů – Spojovací součásti a spoje Název učebního materiálu: Hřídele Jméno autora: Ing. Ivana Dušánková Datum vytvoření: 10. 11. 2012 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

2 Klíčová slova: hřídele, materiál, konstrukční prvky Anotace: Prezentace je určena žákům 2. ročníku oboru Strojírenství. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky.

3 HŘÍDELE ÚVOD MATERIÁL KONSTRUKCE

4 ÚVOD Hřídel je strojní součást zpravidla válcovitého tvaru, na které jsou nasazená ozubená nebo řetězová kola, řemenice, kladky, pojezdová kola, spojky, brzdy a jiné rotační či nerotační součásti. Hřídele umožňují rotační pohyb.

5 MATERIÁL HŘÍDELŮ Závisí na: - způsobu zatížení - požadavcích na tepelně-chemické zpracování - odolnosti proti únavě Používané materiály: 11 500, 11 600, 11700 (Elektromotory, průmyslové převodovky) Oceli pro zušlechťování a povrchové kalení – 12 060, 14 240, 16 240 (Hřídele pístových a obrábějících strojů, kalené hřídelové čepy, kalené povrchy hřídele pro spoje nalisováním)

6 MATERIÁL HŘÍDELŮ Oceli pro zušlechťování – 16 440 (Letecké motory, hřídele velkých rozměrů) Oceli na cementování a kalení – 14 220, 16 220 (Drážkové a vačkové hřídele)

7 Tolerování rozměrů Název uložení Použití jk6, m6, k6Pro válcové konce hřídele k6, j6Pod valivá ložiska e8, f7Pod kluzná ložiska s rotací hřídele g6Pod kluzná ložiska s posuvnými nerotačními pohyby h8Pod těsnící kroužek P9Šířka drážky v hřídeli pro těsné i výměnné pero

8 Tolerování drsnosti povrchu Drsnost povrchu RaPoužití 0,2 až 0,4Pod kluzná i valivá ložiska 0,8 až 1,6Plochy pro spojení hřídele s nábojem pomocí pera 3,2Opěrné čelní plochy, boky drážek pro pera 6,3Nefunkční plochy hřídelů

9 KONSTRUKCE HŘÍDELŮ Tvarované hřídele Změnou průměru vzniká osazení, s drážkou pro pero, … Drážkový hřídel – drážkování je normalizováno Na povrchu má podélné drážky - tím se na povrchu hřídele vytvoří pera Může přenášet větší silové zatížení než spoj s jedním perem Použití: tam, kde je potřeba možnost axiálního posuvu (ve směru osy) Dutý hřídel Ekonomičtější využití materiálu Při stejné hmotnosti se přenáší vyšší kroutící moment než u hřídele plného. Úspora materiálu se projeví u velkých hřídelů. Nevýhodou je pracnost výroby. Použití: Přenos kroutícího momentu na velké vzdálenosti (např. lodní šrouby) Pokud je nutné vést v dutině jiné součásti (např. soustruhy)

10 Zalomený (klikový) hřídel Použití: K přeměně rotačního pohybu na přímočarý nebo naopak Vyrábějí se z kovaných polotovarů a pak se dokončují na obráběcích strojích Ohebný hřídel Použití: Tam kde jen potřeba měnit vzájemnou polohu obou konců za rotace hřídele Pro potřebnou ohebnost se zhotovuje z drátu navinutého v několika vrstvách na sobě, aby se drát nerozmotával jsou jednotlivé vrstvy navinuté proti sobě

11 Konstrukční prvky hřídelů Zápichy - jsou normalizovány Slouží k ukončení tvarových ploch nebo ploch stejného jmenovitého průměru s různými mezními úchylkami pro usnadnění obrábění nebo z funkčních důvodů. Středící důlky - jsou normalizovány Kuželové zahloubení na čelních plochách pro upnutí hřídelů při obrábění nebo pro kontrolu úchylek čelního nebo obvodového házení.

12 Použité zdroje Učebnice – Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (1. část) Ing. Rudolf Kříž – Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (2. část) Ing. Rudolf Kříž – Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (3. část) Ing. Rudolf Kříž – Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (4. část) Ing. Rudolf Kříž – Stavba a provoz strojů – části strojů Ing. Rudolf Kříž a kol.


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google