Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz tajenka) M U S Í B É P O D M I P Í S K A T CH V O S T

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám Co už o tématu znám Mezi nejrozšířenější masová média (masmédia) patří Mezi nejrozšířenější masová média (masmédia) patří: 1)periodický tisk (Vyjmenuj nejznámější české noviny a časopisy.) 2)rozhlas (Jaké znáš rozhlasové stanice?) 3)televize (Kdy v televizi probíhají hlavní zpravodajské pořady?) 4)internet (Kde na internetu lze získat nejnovější zpravodajské informace?)

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Jaké si řekneme nové termíny? Jaké si řekneme nové termíny? Publicistický styl patří spolu se stylem uměleckým, administrativním, prostě sdělovacím (hovorovým) a odborným k základním pěti stylům. Publicistický styl je zaměřen na veřejnost. Jeho cílem je: Poučit čtenáře.Informovat čtenáře.Přesvědčit čtenáře.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co si řekneme nového? Do publicistického stylu řadíme tři druhy žánrů: Do publicistického stylu řadíme tři druhy žánrů: zpravodajské - zpráva - rozhovor - inzerát - referát analytické analytické - glosa - úvodník - komentář - recenze beletristické reportáž - reportáž - fejeton - črta - sloupek

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Podrobnější informace Podrobnější informace interview: řízený, předem připravený rozhovor se známou osobností fejeton: zpracovává drobné zajímavé téma ze všedního života, vychází z vlastních zážitků, využívá osobité a vtipné vyjadřování zpráva: objektivní zhodnocení události, která již proběhla glosa: vtipná kratší časová úvaha v jednom sloupci reportáž: informuje o zajímavých místech nebo událostech na základě přímého styku s nimi; podmínkou je očité svědectví autora

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Procvičení (fejeton) Procvičení (fejeton)  Mezi nejvýznamnější české autory fejetonů patřili především Jan Neruda, Karel Poláček a Karel Čapek. Mezi současné české fejetonisty patří Ludvík Vaculík, Rudolf Křesťan, Jindřiška Smetanová nebo Karel Kyncl.  Rudolf Křesťan, (* 14. března 1943 Praha) český redaktor a spisovatel, je také autorem fejetonů pro mladší čtenáře. Mezi tyto fejetony patří fejeton nazvaný Abeceda.  Přečti si tento fejeton (Štěpán, Ludvík a kol. Čítanka plná humoru pro 7. ročník. SPN, 2000. ISBN 8085866579) a najdi v něm znaky charakteristické právě pro tento žánr. Vymysli jiný název pro tento fejeton.

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English I would like to speak English. radio rozhlas newspapers noviny The Washington Post známý americký deník International Herald Tribune mezinárodní novinový deník v angličtině BBC rozhlasová a televizní společnost ve Velké Británii magazine časopis

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba Řízený, předem připravený rozhovor se známou osobností nazýváme… Zpracovává drobné zajímavé téma ze všedního života, vychází z vlastních zážitků, využívá osobité a vtipné vyjadřování, říkáme mu… Objektivní zhodnocení události, která již proběhla, se nazývá… Vtipná kratší časová úvaha v jednom sloupci je… Informuje o zajímavých místech nebo událostech na základě přímého styku s nimi; podmínkou je očité svědectví autora. Označujeme ji jako… Doplň chybějící text.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje publikace ŠTĚPÁN, Ludvík a kol. Čítanka plná humoru pro 7. ročník. 1.vyd. Liberec: Dialog, 1998. ISBN 808621804X.


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz."

Podobné prezentace


Reklamy Google