Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17."— Transkript prezentace:

1  Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17

2 Vzdělávací oblast: Environmentální výchova Předmět: Zábavná ekologie, Přírodověda Stupeň vzdělávání: 1. stupeň ZŠ Ročník: 4. a 5. Datum vytvoření: 27.10. 2011 Anotace: Prezentace je určena pro starší žáky. Seznamuje žáky s vlastnostmi skla a uvádí příklady skleněných výrobků. Popisuje třídění podle barev so bílých a zelených kontejnerů a popisuje cestu skleněného odpadu přes střepiště, dotřiďovací linku až ke konečnému zpracovateli (sklárny). Klíčová slova: Sklo – čiré a barevné, Střepiště, Dotřiďovací linka Autor: Ivana Geislerova

3 SKLO JE MATERIÁL, KTERÝ LIDSTVO POUŽÍVÁ JIŽ NĚKOLIK TISÍC LET, PŘIČEMŽ NENÍ ZŘEJMÉ, KDE DOŠLO K OBJEVENÍ POSTUPU JEHO VÝROBY.

4  nejstarší informace – 4 000 let Egypt  základem pro výrobu skla je křemičitý písek  je to homogenní materiál  vlastnosti:pevnost křehkost chemická odolnost optické vlastnosti  výrobky: obaly potravin, vybavení domácností, okna, autoskla, optická vlákna…..

5  dá se opakovaně recyklovat (do nekonečna)  při použití skleněných střepů se sníží pracovní teplota z 1400˚C na 800˚C (úspora energie )  sklo třídíme podle barev (čiré a barevné)

6  do zelených kontejnerů – sklo BAREVNÉ  do bílých kontejnerů – sklo ČIRÉ CO TŘÍDIT? obalové sklo (láhve a sklenice mohou mít etikety) tabulové sklo CO DO KONTEJNERU NE SKLO NEPATŘÍ? sklo rozbité na malinké kousky špinavé od bláta keramika porcelán zrcadla drátosklo a autosklo

7  1x až 2x do měsíce  sváží se do areálu svozové firmy – na STŘEPIŠTĚ  odvoz v kamionech na dotřiďovací linky ( v Příbrami, Novém Sedle u Karlových Varů, Kyjově a Bílině)

8  dotřiďovací linka – pohyblivý pás – obsluha vybírá velké nečistoty – separátor kovů (víček od nápojů) – v drtiči se drtí na menší kousky – vibrační dopravníky (střepy se třídí podle velikosti) – optické třídění podle barev - (největším nepřítelem pro recyklaci skla jsou prach, kamínky a bláto) najít špinavé střepy je úkolem laserových odlučovačů – vzduchová tryska špinavý střep pak odfoukne – roztříděné sklo se odváží ke konečnému zpracovateli = sklárny

9

10 Zdroje: vlastní obrázky a fotografie (I. Geislerová)


Stáhnout ppt " Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17."

Podobné prezentace


Reklamy Google