Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3. Hra s nekonstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3. Hra s nekonstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze."— Transkript prezentace:

1 3. Hra s nekonstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze

2 Co víme z předchozí přenášky? Ve hře s konstantním součtem existují vždy smíšené rovnovážné strategie. Rovnováh může být od jedné až do nekonečna, vždy však mají stejnou hodnotu výplat pro hráče. Hru lze zjednodušit vynecháním silně dominovaných strategií. Tím nemůže ztratit žádnou rovnováhu.

3 Hra s nekonstantním součtem Nemusí platit, že co jeden vyhraje, druhý musí nutně prohrát. Například reklamním bojem si firmy mohou vzájemně pomáhat, protože propagují výrobek jako takový (např. mobilní telefony apod.) Protože zájmy hráčů nemusejí být v protikladu může vzniknout i kooperace. Rozlišujeme proto kooperativní a nekooperativní teorii.

4 Hra s nekonstantním součtem (dva hráči) Existuje výplatní matice prvého hráče A Existuje výplatní matice prvého hráče B

5 Bimaticová hra (dvoumaticová hra) jako model HNKS a její řešení Co můžeme říci o vztahu dvou nalezených rovnováh v ryzích strategiích?

6 Bimaticová hra (dvoumaticová hra) jako model HNKS a její řešení Co můžeme říci o vztahu dvou nalezených rovnováh v ryzích strategiích?

7 Bimaticová hra (dvoumaticová hra) jako model HNKS a její řešení

8 Nashova rovnovážná řešení ve dvoumaticových hrách Rovnovážné řešení (ryzí nebo smíšené) je jediné. Představuje jednoznačný návod k optimálnímu jednání pro oba hráče. Rovnovážných řešení je více, avšak jedno z rovnovážných řešení je pro oba hráče výhodnější než ostatní řešení (dané rovnovážné řešení dominuje ostatní řešení). Hráči tedy zvolí pro oba nejvýhodnější rovnovážné řešení. Rovnovážných řešení existuje ve hře více a alespoň dvě z nich jsou nedominovaná. Hráči v tomto případě nemají jednoznačný návod k tomu, které rovnovážné řešení zvolit, neboť každý hráč preferuje jiné rovnovážné řešení.

9 Co víme o řešení dvoumaticových her? Věta: Každá dvoumaticová hra s výplatními maticemi A a B má nejméně jedno rovnovážné řešení dané dvojící vektorů (x o, y o ). /John Nash/

10 Nalezení řešení dvoumaticové hry Věta o ekvivalenci. Nutnou a postačující podmínkou pro dvojici vektorů x a y proto, aby představovaly Nashovu rovnováhu ve dvoumaticové hře je, že tyto vektory jsou řešením následující úlohy: Maximalizovat x T (A+B)y - v - w; za podmínek Ay  ve; B T x  wf; e T x = 1; f T y = 1; x  0; y  0; kde hodnoty proměnných v a w jsou rovnovážné výplaty prvého a druhého hráče. Pro účelovou funkci v optimálním řešení platí, že: x 0T (A+B)y 0 - v 0 - w 0 = 0.

11 Hra kuře Dva opilí mladíci jedou proti sobě v autech. Kdo jako první uhne, tak prohraje. Když neuhne nikdo, tak se zřejmě zabijí při autohavárii. Když uhnou oba ve stejný okamžik, tak je to remíza.


Stáhnout ppt "3. Hra s nekonstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google