Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství Tematický okruhOdběr biologického materiálu Název materiáluOdběr krve Číslo materiáluVY_32_INOVACE_5C_TOŠ_02(20) AutorAndrea Ječmenová Datum tvorby01.09.2013 Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 Anotace Prezentace Microsoft PowerPoint studentům přibližuje náročnost zdravotnického povolání. Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele, lze použít i k opakování učiva. Cílem prezentace je studentům vštípit, jak se správně odebírá biologický materiál a jak se laboratorně vyšetřuje.

3 Odběr krve Rozbor krve je základní vyšetřovací metodou téměř na všech odděleních. Andrea Ječmenová 2013

4 Odebírá se srážlivá krev – z níž se v laboratoři v centrifuze oddělí sérum od krevních elementů krev s protisrážlivým prostředkem - např. vyš. sedimentace, krevního obrazu, Quickův test

5 Příprava k odběru krve Před odběrem je třeba zjistit, na které vyšetření má být krev odebrána, a podle toho připravit označené nádobky a průvodky. Dobře znát postup při odběrech k jednotlivým vyšetřením a přesně jej dodržet. Vzorky pečlivě označit a co v nejkratší době odeslat na vyšetření.

6 Potřebné pomůcky Ke všem druhům odběru mají být pomůcky přehledně uloženy na pojízdném vozíku. Na většině pracovišť se užívá soubor pomůcek na uzavřený způsob odběru.

7 Jsou to  sterilní jehly pro jedno použití zasazené do kónusu se závitem  držák jehly z plastu se závitem – zavaděč  vzduchotěsné uzavřené zkumavky s vakuem přesně odměřeným podle toho, kolik krve má být na určité vyšetření odebráno, jsou barevně odlišeny  dezinfekční prostředek  tampony nebo čtverce  popruh na zatažení paže  rouška z PVC k ochraně prádla  leukoplast  emitní miska  stojánek na zkumavky  ochranné rukavice

8 Odběr krve dětem Žilní krev se dětem odebírá podobně jako dospělým z některé žíly na končetině. U novorozenců a kojenců se krev odebírá z povrchových žil na hlavě, nejčastěji ze žíly spánkové, protože je dobře viditelná. Výkon provádí lékař a sestra mu asistuje. Oba na dítě laskavě hovoří, nesnaží se násilím překonat přirozené obranné reflexy dítěte.

9 Kontrolní otázky a cvičení Otázky 1. Jaká krev se k vyšetření využívá? 2. Vyjmenujte pomůcky k odběru krve. 3.Popište postup odběru krve dětem Úkol Vyhledejte, jaké druhy vyšetření krve máme a jaká krev se na konkrétní vyšetření používá. Pracujte s internetovými zdroji.

10 Použité zdroje Ošetřovatelství 2 pro SZŠ PhDr. Marie Rozsypalová PhDr. Eva Haladová Mgr. Alena Šafránková Nakladatelství Informatorium spol. s.r.o. ISBN 80-86073-97-1 NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit. 28.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.naseporodnice.cz/moje-prvni- tehotenstvi/otehotneni-prvni-tydny-tehotenstvi.php


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství."

Podobné prezentace


Reklamy Google