Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci."— Transkript prezentace:

1 Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci se v průběhu prezentace seznámí s nebezpečím závislosti na alkoholu. Jeho negativními účinky na lidský organismus. Autor Mgr. Martina Jaborová JazykČeský jazyk Datum vytvoření 15.7. 2011 Očekávaný výstup Žáci si uvědomí nebezpečí závislosti na alkoholu. Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova alkohol, závislost, účinky. Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupinaŽák na 2. stupni speciální školy Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.1102

2 ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

3  Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů  Chemicky se jedná o etanol  Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském průmyslu, v chemickém průmyslu apod.  Množství alkoholu v biologických tekutinách se vyjadřuje v promilích CO JE TO ALKOHOL……?

4  Alkohol je látka, která ovlivňuje nervový systém. Proto je také lidmi konzumován  Alkoholem se dá rychle navodit pocit uvolněnosti, dobré nálady. Lépe se navazují společenské kontakty, zahání nudu  Dítě, nebo mladistvý se může cítit jako dospělejší, když alkohol pije  Účinek alkoholu závisí na tom, jaké množství bylo vypito. Ale také na psychické a fyzické kondici konzumenta  Kromě účinku na nervovou soustavu způsobuje alkohol i další změny. Ovlivněn je cévní aparát, vylučovací a zažívací systém ÚČINKY ALKOHOLU…..

5  Děti mají menší tělesné rozměry, jejich objem krve a tělesná hmotnost jsou také menší  Dvě piva pro dospělého člověka téměř nic neznamenají, ale pro dítě může mít toto vypité množství alkoholu těžké následky  Dětský organismu alkohol pomalu odbourává  Vypitý alkohol zatěžuje ještě nezralé tělesné orgány, hlavně mozek  Častěji dochází k otravě alkoholem  U dětí se velmi snadno rozvine ZÁVISLOST na alkoholu ÚČINKY ALKOHOLU NA DĚTSKÝ ORGANISMUS…

6  Alkohol je NÁVYKOVÁ LÁTKA  ZÁVISLOST na alkoholu /alkoholismus/ je chronická nemoc  Alkoholismus je ztráta kontroly nad pitím a pokračování v pití i přes jeho nepříznivé následky zdravotní a sociální  Nebezpečný je alkoholismus u dětí a mladistvých, neboť závislost je vyvíjí daleko rychleji, než závislost dospělého člověka  Též poškození mozku a orgánů má rychlý spád  Nepříznivé účinky alkoholu můžeme dělit do třech oblastí:  1. poškození nervového systému /duševní poškození/  2. poškození tělesných orgánů /tělesné poškození/  3. poškození sociálních vazeb /ztráta přátel, rodiny, pád do nižší společenské vrstvy../ POŠKOZENÍ ZDRAVÍ ZPŮSOBENÁ ALKOHOLEM…..

7  ve chvíli, kdy se člověk opije, dojde k nenávratnému odúmrtí několika milionů mozkových buněk  Pokud se opíjení opakuje, odumírá stále více a více mozkových buněk  To má za následek poruchy paměti, soustředění, zvyšuje se agresivita, pohled na svět se zkreslený  Touha po alkoholu je tak silná, že člověk pije bez ohledu na vše. Pije např.v zaměstnání, nebo řídí pod vlivem alkoholu  V pozdějších stadiích se objevuje trvalé poškození mozku ve formě psychóz, stihomamů a tzv. alkoholové demence.  V této fázi poškození mozku musí být člověk v ústavní péči. Je nebezpečný sobě i okolí POŠKOZENÍ PSYCHICKÝCH FUNKCÍ….

8  Opakovaným pitím agresivní, chemické látky jakou alkohol je dochází k poškození mnoha tělesných orgánů:  1. jícen a žaludek  2. tenké i tlusté střevo  3. slinivka břišní a játra  4. cévy a srdce  5. poškozen je i obvodový nervový systém – třes rukou  Poškození bývají trvalá a nenávratná. Na cirhózu jater a chronický alkoholový zánět slinivky břišní se UMÍRÁ. POŠKOZENÍ TĚLESNÝCH ORGÁNŮ….

9  Život s alkoholikem je dlouhodobě neúnosný  Manželství alkoholiků se často rozpadají  V rodinách alkoholiků bývá častěji domácí násilí  Alkoholici ztrácejí přátelé  Alkoholici ztrácejí zaměstnání  Padají směrem dolů ve společenském žebříčku  Důsledkem alkoholismu bývá i BEZDOMOVECTVÍ ROZPAD SOCIÁLNÍCH VAZEB…..

10  Abstinenční syndrom je soubor příznaků, které jsou důsledkem odnětí, nebo nedostatku alkoholu  Dělíme je na:  1. psychické – neklid, podrážděnost, úzkost, emoční labilita, skleslost, útlum, deprese….  2. fyzické – soubor nepříjemných tělesných projevů jako je:  bolesti svalů a kloubů  průjem  zvracení  slzení  křeče v břiše  epileptický záchvat ABSTINENČNÍ PŘÍZNAKY

11  http://www.ceskatelevize.cz/porady/10214732147-ze- zavislosti-do-nezavislosti/209572231060008-vsichni-jsou-v- debaklu/video/ http://www.ceskatelevize.cz/porady/10214732147-ze- zavislosti-do-nezavislosti/209572231060008-vsichni-jsou-v- debaklu/video/ A TEĎ SE PODÍVEJTE NA TO, JAK JE TĚŽKÉ ŽÍT S ALKOHOLIKEM…..

12 Zdroje informací a použitá literatura  MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran  Archiv ČT: pořad „Od závislosti k nezávislosti“


Stáhnout ppt "Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci."

Podobné prezentace


Reklamy Google