Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Je podzim ‒ zvířátka se připravují na zimu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Je podzim ‒ zvířátka se připravují na zimu"— Transkript prezentace:

1 Je podzim ‒ zvířátka se připravují na zimu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Popis jednotlivých fotografií k vytištění:
Snímek č. 4‒6: Myš domácí je hospodářský škůdce. Před zimou se stahuje k lidským obydlím, kde dokáže napáchat veliké škody. Chutná jí téměř všechno, a co nesní, to alespoň rozhryže. Snímek č. 7‒8: Zajíc polní je býložravý, přes léto požírá zejména různé byliny, zbytky plodin po sklizni, přes zimu okusuje i větve a na jaře vyhledává také mladé pupeny. Je bystrý, rychlý, výborný běžec. Jeho největšími nepřáteli jsou draví ptáci a lišky. Snímek č. 9‒11: Veverka obecná obývá v průměru 25‒30 cm velké hnízdo tvořené mechem, listy, trávou a kůrou. Většinu dne tráví hledáním potravy, kterou tvoří především semena šišek, houby, které si suší ve svých hnízdech, ptačí vejce, různé plody, např. oříšky, ale občas si pochutná i na čerstvé míze. Část nalezené potravy si uschovává do svých „spižíren“ v dutinách stromů, které jí poskytují výbornou zásobárnu potravy v zimním období. Při konzumaci potravy přitom sedí jako většina veverkovců „na bobku“, potravu si drží v předních končetinách. V době mezi srpnem a listopadem narůstá veverce zimní srst, která ji chrání před mrazem. Snímek č. 12‒14: Křeček polní má na rozdíl od sysla pestrou srst. V lícních torbách dokáže křeček nanosit do své spižírny až 15 kg obilí. Jeho spižírna může být až dva metry hluboko. V pelíšku přespí křeček celou zimu, je zákonem chráněný. Snímek č. 15‒18: Krtek obecný hospodaří na polích a loukách. Kudy se pohybuje, poznáme podle typických kopečků na povrchu. Živí se převážně hmyzem a jeho larvami, které vyhledává pomocí sluchu a čichu a vyhrabává je ostrým čumáčkem. Má pevné přední nohy, které slouží jako rypadla. Na světle nevidí. Snímek č. 19‒22: Ježek si na zimu připraví hnízdo vystlané senem a listím. Usíná v listopadu a probouzí se až na jaře. Na spánek se musí důkladně posílit a vytvořit si tukové zásoby. Ačkoliv je všežravec, dává přednost živočišné stravě – má rád slimáky, žížaly, brouky a další hmyz.

3 Snímek č. 23‒25: Také sysel patří k zimním spáčům, probouzí se až v březnu. Je to denní zvíře. Žije
v koloniích, vyhrabává si podzemní nory (nory na zimní spánek jsou mnohem hlubší než nory sloužící pouze na úkryt). V koloniích si jeden ze syslů vždy vezme hlídku a upozorňuje na nebezpečí pískavými zvuky. Všichni sysli velmi rychle zmizí v norách, takže je velmi těžké je pozorovat. Sysel si na zimu udělá zásoby tuku, nikoliv obilí, je to kriticky ohrožený druh.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 Podle vzoru nakresli, kudy běhá myška:

27 Nakresli, jak skáče zajíc po poli:

28 Veverka si shromažďuje zásoby na zimu. Nakresli jí vše podle nápovědy:
5 3 2 1

29 Křeček si vytvořil podzemní chodby
Křeček si vytvořil podzemní chodby. Jen jedna cesta je však správná a dovede ho k jeho zásobárně s obilím:

30 Krtek si vrtá cestu k žížale
Krtek si vrtá cestu k žížale. Obtahuj jeho cestu a popiš ji slovy doleva, doprava, nahoru, dolů:

31 Nakresli ježkovi co nejvíc bodlin:

32 Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 4028MDK09. Myš: < 4028MDK09. Myš: < 3268ZAUBER. Myš: < FMICKAN. Zajíc: < HANS-JÖRG HELLWIG. Zajíc: < RAY EYE. Veverka: < OLOVER SPALT. Veverka: < MIRACETI. Veverka: < KATANSKI. Křeček: < WALTER HEUBACH. Křeček: < ZOPH. Krtek: < HANNES GROBE. Krtek: < JORG HEMPEL. Ježek: < ROBERTA F. Ježek: < JACEK ZAPALA. Ježek: < BS THURNER HOF. Sysel: < BS THURNER HOF. Sysel: < BS THURNER HOF. Sysel: <

33 Zdroje: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Myš: < Zajíc: < Veverka: < Šiška: < Žalud: < Houba: < Vejce: < Křeček: < Obilí: < Krtek: < Žížala: < Veverka: < Křeček: < Krtek: < g=cs> Krtek: < Ježek: <


Stáhnout ppt "Je podzim ‒ zvířátka se připravují na zimu"

Podobné prezentace


Reklamy Google