Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)"— Transkript prezentace:

1

2 ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
vodní (mořští i sladkovodní) bezobratlí živo-čichové název podle žahavých buněk zástupci: nezmaři koráli medúzy sasanky

3 Nezmar hnědý sladkovodní žahavec velikost 1 - 1,5cm
dvouvrstevné paprsčitě souměrné tělo - vnější vrstva - žahavé buňky - vnitřní vrstva - trávicí buňky

4 Stavba těla: Ramena Ústní otvor
chytání a omráčení kořisti Ústní otvor příjem potravy(drobní korýši, rybí potěr) vyvrhování nestrávených zbytků Láčka (trávicí dutina s jedním přijímacím a zároveň vyvrhovacím ústním otvorem) trávení potravy Nožní terč přichycení na podkladu

5 Dýchání: celým povrchem těla Nervová soustava
rozptýlená –nervové buňky rozptýlené ve vnější vrstvě buněk při doteku se nezmar smrští Rozmnožování: nepohlavní – pučení pohlavní – na podzim oplozenými vajíčky Obojetník = hermafrodit (vytváří samčí i samičí pohlavní buňky) Regenerace = schopnost obnovy těla (dorůstání ztracené části těla)

6 Opakování (do cvičného sešitu odpověz na otázky
Opakování (do cvičného sešitu odpověz na otázky. Na tabuli mohou žáci použít program ActivInspire) 1. Ve kterém prostředí bys našel žahavce? 2. Jak se nazývá trávicí dutina s jedním otvorem u nezmara? 3. Jak je přichycen nezmar k rostlině nebo kameni? 4. Co nezmar loví? 5. Čím nezmar dýchá? 6. Jakou nervovou soustavu má nezmar? 7. Jaké jsou způsoby rozmnožování u nezmara? 8. Co je to regenerace?

7 ŘEŠENÍ 1. Ve kterém prostředí bys našel žahavce? VE VODĚ
2. Jak se nazývá trávicí dutina s jedním otvorem u nezmara? LÁČKA 3. Jak je přichycen nezmar k rostlině nebo kameni? NOŽNÍM TERČEM 4. Co nezmar loví? DROBNÉ VODNÍ ŽIVOČICHY 5. Čím nezmar dýchá? CELÝM POVRCHEM TĚLA 6. Jakou nervovou soustavu má nezmar? ROZPTÝLENOU 7. Jaké jsou způsoby rozmnožování u nezmara? POHLAVNÍ A NEPOHLAVNÍ 8.Co je to regenerace? OBNOVA TĚLA

8 ZDROJE: učebnice: ČABRADOVÁ, Věra. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003, 120 s. ISBN X. obrázky: Wikipedie: nezmar hnědý. Wikipedie: nezmar hnědý [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)"

Podobné prezentace


Reklamy Google