Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk."— Transkript prezentace:

1 Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk Třída: 5. ročník Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy 9.6. 2011 Jazyk: Čeština Název a anotace: Materiál je určen k procvičování přímé a nepřímé řeči Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Přímá a nepřímá řeč Využité materiály: Obrázky www.office.microsoft.com a z http://www.mubrno.cz/e_shop/images/tv/Kremil ek_a_Vochomurka-n.gif., STYBLÍK, Vlastimil, et al. Cvičení z pravopisu pro malé školáky. Praha : SPN, 1998. 233 s. HOŠNOVÁ, Eva, et al. Český jazyk 5. Praha : SPN, 2010. 224 s.www.office.microsoft.com

2 Přímá řeč uvádí doslova, co řekl mluvčí. Je na začátku a na konci ohraničena uvozovkami. Věta uvozovací vyjadřuje, kdo řeč pronesl. Přímou řeč můžeme převádět do řeči nepřímé. Nepřímá řeč podává zprávu o tom, co někdo řekl.

3 Jednou byl Vochomůrka tak zamyšlený, že pořád chodil dokolečka po světnici. Prosím tě, nač pořád myslíš? povídá Křemílek. Vochomůrka se zastavil a řekl Já pořád musím myslet na houpačku. Došli si pro prkýnko a pro kus provazu a udělali z toho houpačku. Já se budu houpat první, protože jsem těžší řekl Vochomůrka. Aby se to vyzkoušelo. Vylezl si na houpačku, nejdřív se houpal maličko a pak víc. Teď zase já povídá Křemílek. Kdepak křikl Vochomůrka teď ti teprve něco ukážu. (Podle V. Čtvrtka)

4 Dědeček poprosil: „ Jano, zajdeš mi do obchodu pro chleba?“ Kamarádka se mě zeptala: „Půjdeš po obědě na hřiště?“ Pavel mi nabídl: „Půjč si moje brusle.“ Paní učitelka se zeptala: „Máte děti domácí úkol?“ Policista nám přikázal: „Stůjte! Na semaforu svítí červené světlo!“


Stáhnout ppt "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk."

Podobné prezentace


Reklamy Google